Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelfstandige klinieken dupe van uitstel tarieven

Uitstel van de nieuwe dbc-tarieven voor 2011 zorgt voor financiële problemen bij zelfstandige behandelcentra. De onderhandelingen met de zorgverzekeraars beginnen later dan gepland en dat betekent dat de centra in de eerste maanden van het jaar waarschijnlijk nog niet kunnen declareren. Dat stelt brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).
Zelfstandige klinieken dupe van uitstel tarieven

Uit nieuwe cijfers van het College voor zorgverzekeringen blijkt opnieuw dat het honorarium van medisch specialisten zich anders heeft ontwikkeld. Dat betekent dat de laatste tariefskorting gerepareerd moet worden. Het betekent echter ook dat de 2011-tarieven voor het a-segment en het honorariumdeel van het b-segment later dan gebruikelijk beschikbaar komen.

Uitstel declaratie

Verwacht wordt dat de NZa pas op z’n vroegst op 1 december 2010 met de tarieven komt. Ger Jager, adviseur ZKN: “Door de feestdagen resteren dan nog hooguit twee weken voor de onderhandelingen. We zitten dus ruim in 2011 voordat de onderhandelingen zijn afgerond. Daarna moeten de overeenkomsten nog opgemaakt, getekend en ingelezen worden. Pas dan kan er gedeclareerd worden.”

Vertraging beperken

Jaco van Lambalgen, woordvoerder NZa, laat weten dat de NZa zich bewust is van de mogelijke problemen voor de zelfstandige klinieken. “Wij gaan hard aan de slag om de tarieven zo snel mogelijk op orde te hebben, zodat klinieken per 1 januari 2011 kunnen declareren. Wij zijn echter afhankelijk van VWS. Verder zijn wij in overleg met verschillende partijen, waaronder ZKN, om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. We doen er alles aan om de vertraging zo beperkt mogelijk te houden.”

Problemen voor ZKN

Ondanks de belofte blijft ZKN sceptisch. Jager: “Wij hebben geen enkele aanwijzing dat het goed gaat komen. Het beeld dat de NZa schetst, is een utopie. De vorige jaren hadden wij ook vertraging, deze werd veroorzaakt door de zorgverzekeraars. Dat gaat elk jaar een beetje beter. Nu beginnen de problemen echter bij de overheid. Zij verleggen de aftrap. Als de onderhandelingen over 1750 overeenkomsten pas op 8 december kunnen beginnen, dan is dat nooit op 1 januari gereed.” Uitstel zorgt volgens Jager voor liquiditeitsproblemen bij de zelfstandige klinieken. ”De klinieken moeten dan met creatieve oplossingen komen om toch alles rond te krijgen. Bijvoorbeeld door geld te lenen bij de bank, maar dat levert ook weer extra kosten op. We denken dat we zo’n twee maanden extra problemen krijgen door het uitstel van VWS.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Sint Maartenskliniek neemt belang in ZBC ViaSana

‘Nieuwe tarieven ziekenhuiszorg vertraagd’

Zbc in Balricum voelt als anogemakkelijk overval’

1 REACTIE

  1. De NZA betekent toch Nederlandse Zorg Autoriteit ? Er is van autoriteit niets te bespeuren. Ze verschuilen zich achter VWS, kunnen in “tig” pogingen niets zinnigs zeggen over kosten van de zorg. Door het gekluns en gepruts zijn ze onbetrouwbaar geworden, waarmee hun bestaansrecht geringer en geringer wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.