Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zes ziekenhuizen lanceren merk Santeon

Sinds vandaag heet het samenwerkingsverband van zes topklinische ziekenhuizen ‘Santeon’. Vanmiddag is de nieuwe naam gepresenteerd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.
Zes ziekenhuizen lanceren merk Santeon

Voorzitter Maarten Rook, tevens bestuursvoorzitter van het Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein: “We willen ons stevig positioneren naar patiënten en zorgverzekeraars.”

Moeilijk concureren

Santeon heeft een landelijke spreiding. Deelnemers zijn: het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, het Sint Antonius Ziekenhuis, het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Medisch Spectrum Twente in Enschede. Er is nog plaats voor een enkel ander topklinisch ziekenhuis om de witte plekken in te vullen, maar veel kunnen het er niet worden. Het is niet de bedoeling dat de ziekenhuizen elkaar gaan beconcurreren. Bovendien, zo zeggen de bestuurders, is het al ‘razend moeilijk’ om met zijn zessen samen te werken.

Adherentiegebied

Rook voorziet geen problemen met de NMa. Zolang de zes ziekenhuizen niet in elkaars adherentiegebied zitten, vormen ze geen aanmerkelijke marktmacht, denkt Rook. Ook is het voorlopig niet de bedoeling een gezamenlijke raad van bestuur te vormen. Elk deelnemend ziekenhuis houdt zijn eigen identiteit.

Kwaliteit van zorg

De samenwerking moet leiden tot verhoging van de kwaliteit van zorg. De ziekenhuizen presenteren zich als goede werkgever. Ze werken aan patiëntveiligheid en zeggen van elkaar te willen leren. En door efficiënter te werken en in te kopen, moet geld worden bespaard dat ten goede komt aan de patiëntenzorg.

Patiëntenvereniging

De zes ziekenhuizen hopen door hun samenwerking betere afspraken te kunnen maken met zorgverzekeraars en met groepen verzekerden. Maarten Rook: “Collectieven gaan zich meer manifesteren. Wij willen daar met ons collectief op inspelen.” Santeon gaat onderhandelen met zorgverzekeraars, maar ook met patiëntenverenigingen, bijvoorbeeld de diabetesvereniging. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Marie-José Willemse wordt toezichthouder OLVG

Mystery guests testen service in OLVG

Marini Ziekenhuis schrijft weer zwarte cijfers

Catharina-ziekenhuis werkt samen met Velthuis Kliniek

2 REACTIES

  1. De verdeeldheid in de Zorg neemt met de dag toe. We hebben de STZ Ziekenhuizen die samenwerken en nu weer een ( Santeon ) die gaat concureren met zijn/haar collega s. We hebben in NL 99 ziekenhuizen , waarom niet met elkaar gaan samenwerken op het gebied van Inkoop; Marketing; Contracten met Zorgverzekeraars; Energiemaatschappijen;Catering; etc..Het is een kwestie van gewoon doen met elkaar ! De Politiek lacht en denkt , 1.6 miljard minder kan !

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.