Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zet topman NZa op non-actief’

Mark van Dorresteijn
GroenLinks en SP in de Tweede Kamer vinden dat Theo Langejan, topman van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), uit zijn functie moet worden gezet. In elk geval zolang nog onderzoek loopt naar de zorgautoriteit. De partijen melden dat zaterdag in reactie op een publicatie in NRC Handelsblad over buitenlandse dienstreizen van Langejan.
‘Zet topman NZa op non-actief’

Volgens de krant zijn regelmatig reizen betaald door organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit. ‘Je moet van alle smetten vrij zijn als toezichthouder. De geloofwaardigheid als “streng toezichthouder” is weg’, vindt Renske Leijten (SP). ‘Kennelijk voelt de NZa-top zich boven haar eigen regels staan. Dit beschadigt de NZa’, aldus Linda Voortman (GroenLinks). Hanke Bruins Slot (CDA) wil weten waarom minister Edith Schippers van VWS vindt dat de NZa-topman in functie kan blijven.

Onderzoek

Schippers laat na de zelfmoord van een NZa-medewerker die een dossier achterliet van misstanden bij zijn werkgever, onderzoek doen naar onder meer de handelwijze en organisatie bij de toezichthouder. Voortman wil dat dit onderzoek nu wordt uitgebreid.

Reactie NZa

Een woordvoerder van de NZa geeft in een reactie aan dat Langejan een aantal keer vanwege een nevenfunctie bij Bending the Cost Curve naar het buitenland is gereisd. Hij was spreker op congressen en zijn reizen werden vergoed door PwC, dat achter het project en de bijbehorende symposia zit. Als de NZa zelf interesse heeft in een congres, betaalt de organisatie alle kosten wel degelijk zelf. ‘Tenzij we spreken, dan accepteren we een vergoeding’, aldus de woordvoerder.

Governance

In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Bekijk het dossier

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.