Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZGT verwacht flink verlies in 2017

Redacteur Zorgvisie
De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft 2016 met een kleine plus afgesloten. Maar voor dit jaar verwacht de ziekenhuisgroep een flink verlies. Eerder kondigde het bestuur al bezuinigingen van 10 tot 15 miljoen euro aan.
Broekriem - Fotolia -400.jpg
Foto: Fotolia

Hoewel de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo in 2015 nog een positief resultaat van 6,4 miljoen euro behaalde, werd 2016 volgens de jaarrekening afgesloten met een minder grote plus van 1,8 miljoen euro. ‘Dit is veroorzaakt door de in 2015 van zorgverzekeraars ontvangen voorschotten in het kader van de conversiefinanciering die grotendeels in 2016 zijn terugbetaald’, schrijven bestuurders Ton Ruikes en Wolter Odding in het jaarverslag. Daarnaast merkt ZGT dat de facturatie van geleverde zorg soms langer duurt dan in voorgaande jaren. Dat komt door de invoering van de dbc-zorgproductensystematiek, maar ook doordat het contracteringsproces met zorgverzekeraars langer duurt, waardoor de facturatie binnen het jaar later op gang komt.

Investeringen ZGT
ZGT leverde in 2016 met bijna 3200 medewerkers zorg aan ruim 180 duizend patiënten, blijkt uit het jaarverslag. Er werd door het bestuur voor 20 miljoen euro geïnvesteerd, vooral in vastgoed, maar ook in de medische inventaris en ict. Ook in 2017 wordt er in deze zaken geïnvesteerd, maar dan voor ongeveer 15 miljoen euro.

Verwachting ZGT voor 2017
Waar het resultaat eind vorig jaar nog positief was, verwacht het bestuur voor 2017 een verlies van rond de 5 miljoen euro. Daarmee kan ZGT niet voldoen aan de ratio’s die zijn opgenomen in de bankconvenanten. ‘Daarnaast geeft de kasstroomprognose aan dat, zonder maatregelen, in de eerste helft van 2018 de door de banken verstrekte werkkapitaalfaciliteit van 32,7 miljoen euro dreigt te worden overschreden.’ Reden voor het bestuur om in te grijpen. In juni werden er al bezuinigingen van 10 tot 15 miljoen euro aangekondigd, omdat het ziekenhuis niet alleen meer, maar ook complexere zorgvragen verwachtte te krijgen. Daarbij namen de kosten van de gezondheidszorg toegenomen, waardoor de tarieven onder druk komen te staan. Naast de bezuinigingen, kondigden de bestuurders ook een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen aan. Het doel is om vanaf 2018 weer zwarte cijfers te schrijven.

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.