Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Meppel krijgt gedragscodes

AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat akkoord met het werkplan van het Diaconessenhuis Meppel om een einde te maken aan de sterk verstoorde werkrelaties binnen met name de afdelingen chirurgie en anesthesiologie. Dit schrijft de Volkskrant.

Binnen deze afdelingen kwam een zorgvuldige behandeling van patiënten in gevaar doordat artsen ruzie met elkaar hadden en de overdracht van werkzaamheden vaak achterwege bleef. Het ziekenhuis voert onder meer strikte gedragsregels in voor de groep anesthesiologen. Daarnaast krijgen enkele chirurgen gesprekken over hun professionele opstelling of hun gedrag ten aanzien van patiënten.

Toezicht

Een maand geleden werd het Diaconessenhuis Meppel als eerste ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld van de inspectie. Het kreeg een maand de tijd om een plan te maken om de ontwrichte situatie te verbeteren. Naast de ingrepen bij de afdelingen chirurgie en anesthesiologie doet het ziekenhuis ook voorstellen om het algemene kwaliteitsbeheer te versterken. Volgens een woordvoerster van de Inspectie biedt het ‘voldoende handvatten’ om verbeteringen aan te brengen. Om er zeker van te zijn dat het plan goed wordt uitgevoerd, zal de inspectie het ziekenhuis voorlopig nauwlettend blijven volgen.

Helder

De leiding van het ziekenhuis wil nu geen mensen ontslaan, maar dat kan bij nieuw verzet veranderen. Wolf van Ittersum, lid van de raad van bestuur van het Diaconessenhuis, zegt in de Volkskrant dat het nu voor iedereen helder is: “Of je houdt je aan de nieuwe strikte werkafspraken, of je bent weg.”

Ondoortastend

De Inspectie voor de Gezondheidszorg uit in het rapport ook harde kritiek op het functioneren van de raad van bestuur van het Diaconessenhuis. Het bestuur heeft de conflicten bij chirurgie en anesthesiologie meer dan tien jaar laten sudderen en niet doortastend opgetreden.

Stap terug

Vorige maand al leidde de spanningen tot het vertrek van een lid van de raad van bestuur. Met haar wordt onderhandeld over een afkoop van haar contract. Zelf moest Van Ittersum, tot dan voorzitter van de raad van bestuur, een stap terug doen. Hij krijgt een interim-manager boven zich als voorzitter. Het ziekenhuis hoopt dat de manager in september kan beginnen. (De Volkskrant)

Lees ook:

– Bestuurder Diaconessenhuis ontslagen

Onderzoek Meppels ziekenhuis

Verscherpt toezicht op Diaconessenhuis in Meppel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.