Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ziekenhuis vijf keer duurder dan huisarts’

Mark van Dorresteijn
Mensen die voor medische hulp op eigen initiatief naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis gaan, kosten de Nederlandse premiebetalers vijf keer zo veel als de patiënten die bij de huisarts aankloppen. De ziekenhuiszorg voor spoedgevallen is drie keer duurder dan een bezoek aan de huisartsenpost. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers van het UMC St Radboud in Nijmegen en deze week wordt gepubliceerd in het vakblad Medisch Contact.
'Ziekenhuis vijf keer duurder dan huisarts'

Volgens de regels is het de bedoeling dat patiënten voor spoedgevallen in principe naar de huisarts gaan. Buiten kantooruren kunnen ze bij de huisartsenpost terecht. De huisartsen kunnen iemand vervolgens doorverwijzen naar het ziekenhuis, als dat nodig is. Veel mensen kloppen echter meteen bij het ziekenhuis aan. Bij het onderzoek ging het om kwalen die een huisarts gemakkelijk kan behandelen.

Seh

Een bezoek aan de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis kost volgens de onderzoekers gemiddeld 256 euro, terwijl een consult bij de huisarts gemiddeld 47 euro kost en een behandeling bij een huisartsenpost (buiten kantooruren) 92 euro.

Samenvoegen

De onderzoekers bepleiten dat de spoedzorg van ziekenhuizen en huisartsenposten meer worden samengevoegd zodat patiënten automatisch bij het juiste loket terechtkomen. Op diverse plaatsen in het land bestaat zo’n samenwerking al. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Vrije prijzen leiden tot lagere zorgkosten

‘Zorgkosten circa 130 a 140 miljard euro in 2025’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Enneh, is de zorg goedkoper waar ziekenhuizen en huisartsenposten zijn samengevoegd? Waarschijnlijk niet. Het blijkt bij dit soort onderzoek vrijwel onmogenlijk om de kosten goed toe te rekenen (waar reken je de kosten van reserve capaciteit van een SEH aan toe?), en al helemaal om gedragsreacties van zorgaanbieders mee te nemen (wat gaat het ziekenhuis doen als er meer capaciteit ontstaat: wachten tot er een nieuwe patient komt?). En laten beide factoren de verschillen tussen de zorgkosten nou net verkleinen…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.