Ziekenhuisinfecties ontstaan het meest bij te vroeg geboren baby’s, die voeding krijgen via een diepe infuuslijn. Twintig procent van alle pasgeborenen op de neonatale intensivecareafdeling loopt een infectie op. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Agnes van den Hoogen op de neonatale intensivecareafdeling van het UMC Utrecht.
Infecties terugdringen
Van den Hoogen, gespecialiseerd verpleegkundige op de afdeling, onderzocht hoe infecties zijn terug te dringen. Zij startte onder meer een voorlichtingsprogramma over handhygiëne voor artsen en verpleegkundigen, met colleges, een film, posters en observatie van medewerkers. De correcte naleving van de hygiëneregels steeg hierdoor van 23 naar 50 procent.
Handhygiëne
“Die verdubbeling is heel mooi, maar het moet nog beter”, zegt Van den Hoogen. “Met handhygiëne heb je levenslang, je moet er voortdurend bij stilstaan. Als je even op je hoofd krabt, moet je daarna alweer je handen ontsmetten. Honderd procent naleving is overigens onmogelijk. Als een kind acuut gereanimeerd moet worden, pak je niet eerst de handenalcohol.” Ziekenhuizen moeten volgens haar voortdurend aandacht schenken aan dit onderwerp.
Patiëntveiligheid
De gezondheidswetenschapper constateert verder dat de infecties verminderen als de verpleging preventief antibiotica toedient bij de verwijdering van het infuus. Filters in de infuussystemen verminderen niet de infecties, maar beschermen patiëntjes wel tegen minuscule glasscherven en klonterende medicatie. Vanwege de patiëntveiligheid zijn deze filters nu standaard op de Utrechtse pasgeborenen-ic.
Van den Hoogen promoveert 8 september aan de Universiteit Utrecht. (Zorgvisie – Krista Kroon)
Lees ook: