Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuizen bouwen extra verloskamers

Mark van Dorresteijn
Met het toenemende aantal vrouwen dat in het ziekenhuis wil bevallen, neemt de druk op ziekenhuizen toe. Daarom worden er in veel ziekenhuizen extra verloskamers gebouwd. Dat heeft hoogleraar Verloskunde Jan van Lith van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vandaag gezegd.
Ziekenhuizen bouwen extra verloskamers

“De druk op ziekenhuizen en hun personeel neemt toe. De verloskamers worden bezet door vrouwen die ook gewoon thuis kunnen bevallen”, aldus Van Lith. “Als een ziekenhuis op 2000 bevallingen per jaar berekend is en het worden er 2500, raakt de rek eruit.” Het is nu vaak zo dat vrouwen niet terecht kunnen in het ziekenhuis waar ze willen bevallen omdat daar de verloskamers al vol liggen. Ze worden dan doorverwezen naar een ander ziekenhuis.

Pijnbestrijding en babysterfte

Wat precies de oorzaak is van het toenemende aantal ziekenhuisbevallingen, is niet te zeggen. Van Lith denkt dat het kan komen doordat steeds meer vrouwen kiezen voor pijnbestrijding. Dat kan alleen in het ziekenhuis. Ook de media-aandacht voor de hoge babysterfte in Nederland kan bijdragen aan de wens van vrouwen om in het ziekenhuis te bevallen, omdat ze zich daar veiliger voelen, aldus Van Lith.

Overigens gaat in het ziekenhuis ook niet altijd alles goed, aldus Van Lith. “Het is bekend dat vooral ’s avonds en ’s nachts meer fout gaat dan overdag. Hoe dat komt, is niet duidelijk.” (ANP)

Lees ook:

Meer babysterfte in Amsterdamse stadsdelen

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Steeds meer ziekenhuizen realiseren ook luxe kraamsuites waar zelfs vader kan overnachten. Ik vraag me af of dat geld niet beter besteed kan worden voor eenpersoons kamers. Vaak liggen mensen na een grote operatie op een kamer met vier personen terwijl dit voor hen niet te verdragen is!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.