Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen dagvaarden minister Klink

Samen met negen ziekenhuizen en twee revalidatiecentra is de NVZ vereniging van ziekenhuizen de langverwachte bodemprocedure begonnen tegen de minister van vws. Op 15 februari is de dagvaarding uitgegaan.

Inzet van het geschil is het huidige bekostigingssysteem en de kortingen die de minister oplegt wegens overschrijding van het budgettair kader zorg (BKZ). De ziekenhuizen vinden het onterecht dat de overheid hen verantwoordelijk stelt voor de volumestijging in de zorg.

aanzienlijke risico’s

Daarnaast keren de ziekenhuizen zich tegen de invoering van maatstafconcurrentie, die een overgangssituatie moet creëren naar vrije prijsvorming. Maatstafconcurrentie confronteert de ziekenhuizen met aanzienlijke risico’s voor hun bedrijfsvoering terwijl de uitkomsten te onvoorspelbaar en te willekeurig zijn.

geen duidelijkheid

De NVZ overweegt al een jaar om een bodemprocedure te beginnen. Aanleiding was de budgetkorting die voormalig minister Hoogervorst aan de ziekenhuizen wilde opleggen. In een kort geding sprak de rechter uit dat de minister dit besluit niet eenzijdig had mogen nemen. Overleg tussen de minister en de ziekenhuizen leidde weliswaar tot een halvering van de opgelegde budgetkorting maar niet tot een uitspraak over de verantwoordelijkheid voor het volume aan geboden zorg.

commotie

Begin deze maand ontstond enige commotie toen minister Klink de Tweede Kamer liet weten “door de media” te zijn geïnformeerd over het voornemen van de NVZ. Daarop liet voorzitter Joan Leemhuis hem per brief weten hem al persoonlijk op 8 januari op de hoogte te hebben gesteld van het definitieve NVZ-besluit.

Het vervolg van de bodemprocedure bestaat uit twee schriftelijke rondes waarna omstreeks september een hoorzitting zal worden gehouden. De NVZ verwacht de uitspraak in oktober of november. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Links

De dagvaarding van 15 februari 2008

Website NVZ ziekenhuizen

Website ministerie van vws

Lees ook

BOZ spant kort geding aan tegen vws

Kort geding NVZ op 8 november 2006

Bodemprocedure NVZ tegen volumeraming

Verlies kort geding kost vws 36 miljoen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.