Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen delen radiologiebeelden nog altijd via dvd

Bert Bukman
Ondanks de digitale ontwikkelingen in de zorg delen ziekenhuizen radiologiebeelden nog altijd voornamelijk via dvd's. Dat blijkt uit onderzoek van ict-leverancier Alphatron Medical.
Radiologiebeelden
Mauritius images

‘We hebben als bedrijf onderzocht hoe de dertig ziekenhuizen die wij als klant hebben hun externe beelden importeren’, vertelt Gijs Schilten, sales consultant van Alphatron Medical. ‘In zo’n tweederde van de gevallen blijkt dat om gegevens van ziekenhuizen uit de regio te gaan. Eenderde van de beelden komt van buiten de regio.’

In totaal gaat het per ziekenhuis om de uitwisseling met enkele tientallen andere zorginstellingen. ‘De overeenkomst tussen al deze gegevens is dat ze voor meer dan 50 procent van dvd’s afkomstig zijn,’ aldus Schilten. ‘Ze worden dus niet verzonden via een digitaal netwerk.’

Tienduizenden dvd’s

Schilten noemt als voorbeeld een groot topklinisch ziekenhuis dat al jaren actief is met de digitale uitwisseling van radiologiebeelden. ‘Tegelijkertijd bestelt dit ziekenhuis elk jaar ook enkele tienduizenden dvd’s bij ons bedrijf. De uitwisseling gaat dus nog altijd langs twee sporen, al denken wij dat digitale variant de toekomst heeft.’

Alphatron  Medical heeft om die reden het initiatief genomen voor een landelijk XDM-netwerk voor de uitwisseling van radiologiebeelden. Hiervoor heeft het bedrijf een centrale server ingericht waarop alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen aanluiten.

Huisartsen

Digitale uitwisseling van radiologiebeelden tussen ziekenhuizen stuit vaak op praktische bezwaren vanwege de technische vereisen. Ook spelen de voorwaarden op het gebied van de capaciteit van de systemen een rol.

Op kleinere schaal vindt al wel vaker succesvolle uitwisseling plaats. Zo deelt het Amsterdamse OLVG al langere tijd radiologiebeelden met huisartsen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.