Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen doen onvoldoende aan risicobeheersing’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen maken vaart met het verbeteren van de veiligheid en het invoeren van het veiligheidsmanagementsysteem (vms). Ze zijn echter nog onvoldoende gericht op een systematische beheersing van risico’s. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
‘Ziekenhuizen doen onvoldoende aan risicobeheersing’

Met name de eenvoudige onderdelen van het vms zijn op dit moment ingevoerd, concludeert de inspectie. De moeilijker onderdelen van het vms lopen echter achter. Dat geldt bijvoorbeeld voor risicoanalyses en het omzetten van gevonden tekortkomingen in verbeteringen. Ziekenhuizen scoren ook onder de maat op het gebied van patiëntenparticipatie en het bevorderen van de deskundigheid van medewerkers op het gebied van patiëntveiligheid.

Maatregelen

De IGZ ziet geen noodzaak om nu speciale maatregelen te vragen van de ziekenhuizen. Toch adviseert de inspectie alle ziekenhuizen om zich te spiegelen aan de bevindingen van het onderzoek om hiermee hun aanpak zo nodig aan te passen. In 2011 doet de inspectie weer onderzoek naar de voortgang bij de invoering van het vms.

2012

De inspectie verwacht dat alle ziekenhuizen omstreeks 2012 de vereiste certificering of accreditatie voor hun vms zullen hebben. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek naar de invoering van het veiligheidssysteem. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Betere risicosignalering in verpleging en verzorging

Helft ziekenhuizen werkt niet goed met vms

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.