Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen halen operatienormen niet

Mark van Dorresteijn
36 ziekenhuizen voldeden in 2012 niet aan een kwaliteitsnorm voor het minimaal aantal operaties. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs de ziekenhuizen naar aanleiding van cijfers van onderzoeksbureau MediQuest.
Ziekenhuizen halen operatienormen niet

Veel patiënten zijn daardoor vorig jaar geopereerd door artsen met te weinig ervaring. Zij liepen een grotere kans op complicaties zoals bloedverlies, opname op de IC en overlijden. RTL Nieuws bekeek zes operaties waarvoor een landelijke norm geldt. Het gaat om de beriatrische ingreep, blaasverwijdering, maagverwijdering, prostaatverwijdering, slokdarmverwijdering en operatie aan verwijde buikslagader.

13 ziekenhuizen gaan door

De meeste ziekenhuizen die bij een van de verrichtingen de norm niet haalden zijn gestopt en verwijzen door naar andere ziekenhuizen. Toch zijn er 13 ziekenhuizen die doorgaan. Ze zeggen volgens RTL Nieuws dat ze het niet halen van de norm een tijdelijke dip was of zeggen in 2013 nog een keer te proberen de norm te halen, al dan niet via doorverwijzingen door andere ziekenhuizen.

Stoppen of samenwerken

De beroepsvereniging van chirurgen, de NVVH, stelt dat deze norm er niet voor niets is en dat ziekenhuizen die de norm niet halen moeten stoppen of samenwerken. Minister Schippers van Volksgezondheid en de inspectie zijn dat met de beroepsvereniging eens.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.