Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen kiezen voor SEH zonder SEH-artsen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Frits Baltesen
Redacteur Skipr, Zorgvisie en Qruxx.
Een kleine minderheid van de 36 ziekenhuizen (met 42 SEH’s) uit de Zorgvisie-enquête vult de bezetting op de spoedeisende hulp (SEH) bewust in zonder gespecialiseerde SEH-artsen. Alrijne geeft de internisten een regierol. Het Groene Hart Ziekenhuis maakt gebruik van een pool van ervaren en speciaal geschoolde medisch specialisten.
© Ignatiev / Getty Images / iStock

In Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp ontbrak

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Goed te lezen dat de gestelde normen in het kwaliteitskader aanleiding geven tot verbetering van de invulling van de voorwacht op verschillende SEH. Daar is de norm voor opgesteld en bedoeld. Het geeft ook aan dat er een gemeenschappelijk gedragen basis voor een dergelijke norm is.
   Met de verschillende invullingen wordt dan ook voldaan aan de norm: tenminste 1 arts met de gestelde minimale ervaringseisen 24/7 fysiek aanwezig op de SEH.
   De norm voorziet echter niet in invulling van de daadwerkelijke behoeften op een SEH voor de acute zorg, voor alle patiënten en ons team.
   De bijscholing in een acute zorg gerichte cursus maakt van een (acuut) internist nog geen SEH-arts.
   En ook een SEH-arts staat niet op zichzelf en zal niet zonder een acuut internist, traumatoloog of welk specialist dan ook met hun specifieke expertise en kennis optimaal functioneren. De een sluit de ander niet uit.
   Een jaar relevante ervaring maakt van een pool AIOS nog geen artsen om zelfstandig de gehele acute zorg te voorzien, te weten wat ze niet weten en de andere aanwezige artsen te superviseren. Maar wel een vinkje voor een norm.
   Acute zorg is een heel breed specialisme, waarbij kennis en ervaring met onderdelen van veel specialismen een basis is. Aangevuld met specifieke acute zorg expertise zoals bed site echografie voor acuut instabiele patiënten, sedatie voor spoedeisende ingrepen en nog zoveel meer, er is minder overlap met bestaande specialismen dan men denkt, alleen moet je dat wel willen zien.
   Coördinatie en triage zit in geen enkele opleiding, leren een SEH te managen bij overcrowding samen met het team. Opvang van instabiele kinderen samen met de kinderarts, onverwachte beloop verzorgen zoals een insult bij een geintoxiceerde patient die door de internist wordt gezien, een niersteen die toch een aneurysma blijkt bij de uroloog, een verdenking exacerbatie COPD die een astma cardiale blijkt te zijn onder de hoede van de arts-assisntent longgeneeskunde. Alle slechts kleine voorbeelden van de behoefte aan een breed opgeleide arts met niet alleen de basis kennis van bestaande specialistische acute zorg, maar ook specifieke acute zorg expertise en een overstijgende multidisciplinaire blik en expertise. Voorbeelden van situaties waarbij een poortspecialist verast kan worden met een levensbedreigende spoedzorgvraag buiten de eigen expertise.
   Waarom dit negeren en niet omarmen. Waarom de weerzin tegen dit specialisme die meer is dan een antwoord op een norm in een kwaliteitskader. Een aanvulling die bijdraagt aan kwaliteit maar ook efficiëntie en doelen als JZOJP. Waarom op zoveel verschillende manieren proberen het anders op te lossen als de oplossing zo voor de hand ligt. En zoveel meer biedt voor elke collega 24/7/365, in de dienst, overdag, voor je arts-assistenten, je team, je patiënten.
   Waarom?
   Stel jezelf die vraag nu eens eerlijk, los van andere belangen dan alleen maar de acute zorg invulling voor onze patiënten. Los van financiële belangen of domein gevoelens.
   Wat zou jij het liefst willen, voor jezelf in de dienst, voor je patiënten en je arts-assistenten.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.