Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen kunnen fluiten naar bouwgeld

Mark van Dorresteijn
Het bedrag van 160 miljoen euro dat het kabinet wilde uittrekken om bouwende ziekenhuizen te helpen, is van de baan. Dat zegt Eke Zijlstra, bestuursvoorzitter van het Atrium Ziekenhuis in Heerlen.
Ziekenhuizen kunnen fluiten naar bouwgeld

Bouwgeld geschrapt

Zijlstra sprak vorige week met topambtenaren op het ministerie van VWS over de noodzakelijke renovatie van de OK’s in het Atrium op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In het gesprek kwam ook de kapitaallastenbrief van minister Klink van VWS ter sprake. Volgens Zijlstra is in die brief de 160 miljoen euro voor bouwende ziekenhuizen geschrapt. Het geld was bedoeld om bouwprojecten vlot te trekken die in de problemen zijn gekomen door de afschaffing van het oude bouwregime.

Oplossing problematiek

Een woordvoerder van het ministerie van VWS kan niet bevestigen dat het geld voor de cure is geschrapt. “We zoeken nog steeds naar een oplossing voor de kapitaallastenproblematiek.”

Status kapitaallastenbrief

Het is overigens de vraag wat de status wordt van Klinks kapitaallastenbrief. De kans is groot dat de Tweede Kamer het onderwerp als controversieel bestempelt en niet in behandeling neemt. De brief was oorspronkelijk toegezegd voor 1 oktober, maar werd keer op keer uitgesteld omdat het ministerie van Financiën dwars lag. De NVZ vereniging van ziekenhuizen kreeg begin februari een brief van de directeur-generaal van VWS waarin hij toezegde dat de kapitaallastenbrief deze week echt zou komen. De val van het kabinet heeft daar echter een stokje voor gestoken. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

‘Bouwplannen nog te veel gericht op kortetermijndenken’

‘Faillissement dreigt voor ziekenhuizen om bouwkosten’

Kabinet verdeelt extra bouwgeld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Nederland moet zich eens realiseren dat de politiek en de ambtenaren te ver van de werkelijkheid staan. Of dit nu het zorgdossier is, de kilometerheffing de kinderopvang.
    Dit land wordt bestuurd o.b.v. ambtelijke voorstellen en verankerd in wetgeving en beleid door mensen die nooit op het pluche mogen zitten. (de goede daargelaten).
    De realiteit in de land is politiek ver te zoeken.

  2. Lees alle reacties
  3. Het blijkt alweer hoe onbetrouwbaar de Politiek is.Doen eerst toezeggingen , vervolgens vooruit schuiven en na lang gezeur komt er een “verwachte Kabinets-crisis “. De oud Politici laten het nu over aan het nieuwe Kabinet wat maanden ( 3+3=6 maanden ) over , en dan …. Met mijn moeder had ik een discussie over bovenstaande zaken , en zij pleit voor een Zaken-Kabinet.Zelf denk ik ook steeds meer in die richting.Over een half jaar krijgen we een Kabinet met te veel ” druktemakers ” , die van alles beloven , maar waarmaken ……

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.