Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen laken rekenwerk NZa

Ziekenhuizen zitten in hun maag met de verrekenpercentages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Te hoge percentages zorgen voor een gezamenlijke overdekking van honderden miljoenen euro’s, met een verkeerde publieke beeldvorming en bureaucratische rompslomp als gevolg.

De verrekensystematiek is ingevoerd om de overgang van functie- naar prestatiegerichte bekostiging mogelijk te maken. De opslagen die de NZa hanteert, blijken echter telkens te hoog. Hierdoor kregen de ziekenhuizen in 2006 in totaal 600 miljoen euro te veel uitbetaald. Ook dit jaar tekent zich weer een overdekking van enkele honderden miljoen euro’s af.

Terugbetaling

De NZa bestrijdt dat er sprake is van onzorgvuldig rekenwerk. Volgens de marktmeester in de zorg zit een deel van het probleem bij de ziekenhuizen. De verrekeningpercentages zijn gebaseerd op gegevens die de ziekenhuizen zelf aanleveren. Door onvolkomenheden in de dbc-systematiek en gebrek aan ervaring met de nieuwe financieringsystematiek komen die gegevens niet altijd tijdig binnen. Ook stroken ze niet altijd met de reële kosten en opbrengsten. Over de terugbetaling van de gelden is overigens geen discussie. Via een algemene tariefsbeschikking komt het te veel betaalde terug bij de zorgverzekeraars.

Fraude

Het stoort de ziekenhuizen daarom dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bij eerdere geledenheden de verdenking van fraude uitsprak. “Het probleem is het gevolg van het werken met twee systemen die de werkelijkheid niet optimaal weergeven”, reageert woordvoerder Roland Kroes van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. “Toch vond ZN het nodig om deze systeemfout met een sausje van fraude te overgieten.”

Onterecht

Volgens bestuursvoorzitter Guus Bruins van het Refajaziekenhuis in Stadskanaal vertroebelen dergelijke onterechte beschuldigingen de discussie over de stijgende zorgkosten. “Wij krijgen tegen onze zin te veel geld dat we vervolgens gewoon terug betalen, maar het rijk en de zorgverzekeraars spreken niettemin van exorbitant stijgende zorgkosten. Het zijn de burgers die het slachtoffer worden als op grond van zulke argumenten het pakket wordt verkleind.”

Besteden

Door honderden miljoenen euro’s bij de ziekenhuizen te parkeren, worden ziekenhuizen volgens Kroes met een oneigenlijke taak opgescheept. “Het ziekenhuis is geen bank, maar een zorgverlener.” Daarbij levert de overdekking volgens Bruins ook financiële schade op. Premiegelden horen in het Nederlandse systeem niet opgepot, maar aan zorg besteed te worden.

Gegoochel

“Je kunt het een gewone Nederlander niet uitleggen, maar te veel geld in kas levert via de rentenormering schade op”, aldus Bruins. In het Refajaziekenhuis circa tweeënhalf ton. “Daar is nu wel een reparatiewetje voor, maar op zulk gegoochel zitten we als ziekenhuizen niet te wachten.”

De ziekenhuizen vrezen dat dit gegoochel met cijfers door de invoering van integrale tarieven en maatstafconcurrentie de komende jaren alleen maar toeneemt. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Overschrijding maatstaf is economisch delict

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.