Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen laten Schippers nog even wachten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NVZ vereniging van ziekenhuizen neemt voorlopig nog geen definitieve beslissing over het budgetteringsplan van minister Edith Schippers. Dat besloot de algemene vergadering woensdagmiddag.
Ziekenhuizen laten Schippers nog even wachten

Hoewel de ziekenhuizen in beginsel positief staan tegenover het plan om medisch specialistische zorg te budgetteren en het budget onderling te laten verdelen door de medisch specialisten, laten ze hun definitieve beslissing afhangen van een aantal andere hete hangijzers.

Zorgverzekeraars aanpakken

Zo willen de ziekenhuizen duidelijkheid over een verantwoorde en snelle invoering van prestatiebekostiging. Daarbij hoort volgens hen dat de risicoverevening voor zorgverzekeraars wordt afgebouwd, waarmee zorgverzekeraars ook risico gaan lopen. Nu krijgen deze nog compensatie van de overheid achteraf, als ze bijvoorbeeld onevenredig veel dure behandelingen hebben moeten betalen voor hun verzekerden. Tegelijkertijd zouden zorgverzekeraars verantwoordelijk moeten worden gemaakt voor het totaal aan verleende zorg, het zorgvolume, zo vinden de ziekenhuizen. Dit is al jaren een twistpunt tussen de NVZ, de zorgverzekeraars en VWS. Ten slotte wil de NVZ afspraken maken over de extra ziekenhuiskorting van 314 miljoen euro die minister Schippers heeft opgelegd. De NVZ wil dat de minister de korting in fases verdeelt. Over al deze zaken wil de NVZ concrete, meerjarenafspraken maken, pas dan zal de vereniging groen licht geven voor het budgetteringsplan.

Videoboodschap

Er loopt sinds 21 januari ook nog een cassatiezaak bij de Hoge Raad met als inzet diezelfde ziekenhuiskorting van 314 miljoen euro. De NVZ wil dat de rechter de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag vernietigt. Wanneer dat gebeurt, zal de rechtbank de zaak opnieuw inhoudelijk moeten behandelen. Dit kan nog minstens een jaar gaan duren. Volgens een woordvoerder van de NVZ maakt eventueel intrekken van deze zaak geen deel uit van de onderhandelingen met VWS over de budgetteringsplannen. De woordvoerder kan geen termijn aangeven waarbinnen de afspraken met VWS moeten zijn gemaakt, maar hoopt dat de partijen er op korte termijn uit komen. Hij verwijst naar de videoboodschap van minister Schippers die tijdens de vergadering van de NVZ is vertoond. Daarop zou zij hebben aangegeven dat er met haar over genoemde zaken valt te praten.

Orde

Op 17 januari ging de Orde van medisch specialisten akkoord met de nieuwe bekostigingsplannen van medisch specialisten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Specialisten akkoord met salarisvoorstel

Steun specialisten voor deal Orde, VWS en NVZ

Hoge Raad start met cassatie ziekenhuizen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.