Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen moesten stoppen met opleiden

Redactie Zorgvisie
UTRECHT - Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds 2004 acht artsenopleidingen acuut moeten stopzetten, omdat die na visitaties niet aan de wettelijke vereisten bleken te voldoen.

Dat blijkt uit ongeveer zeshonderd brieven die de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC) na visitaties naar alle opleidingsziekenhuizen heeft gestuurd.

NRC Handelsblad

NRC Handelsblad heeft de brieven geanonimiseerd van de MSRC gekregen en hierover zaterdag gepubliceerd. Uit de brieven blijkt dat 77 ziekenhuizen te horen kregen dat zij enkel onder tijdelijke en strikte voorwaarden artsen mochten opleiden. Dit komt volgens de krant mede door onenigheid tussen medisch specialisten, een intimiderende sfeer voor de artsen in opleiding en onvoldoende supervisie.

Tekortschieten

Tevens keurde de MSRC sinds 2004 zeventien keer de aanvraag voor een geheel nieuwe opleiding af. Volgens de krant spreekt de commissie in de brieven over “een ernstig tekortschietend opleidingsklimaat”, “spanning tussen opleider en vervangend opleider” en “een volstrekt onvoldoende functioneren van de opleidingsgroep”.

MSRC

De MSRC draagt zorg voor de erkenning en registratie van medisch specialisten. Ook houdt het orgaan toezicht op opleidingen. In Nederland leiden 140 zorginstellingen artsen op in 27 specialismen.

Niet in problemen

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) komen ziekenhuizen doorgaans niet in problemen als een specialisten-opleiding wordt stopgezet. Volgens een woordvoerder komt een stopzetting nooit uit de lucht vallen; er gaan altijd waarschuwingen aan vooraf. De ziekenhuizen hebben dus tijd om ander personeel aan te trekken dat de specialisten in opleiding vervangt. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.