Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Ziekenhuizen moeten inkrimpen in 2012

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het lijkt erop dat ziekenhuizen volgend jaar niet mogen groeien. Zorgverzekeraars zetten in op een krimp van 1 procent. Ziekenhuizen hopen dat er nog een klein beetje groei overblijft.
Ziekenhuizen moeten inkrimpen in 2012

Bestuursvoorzitter Henk Gerla van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam: “ZN heeft gezegd dat de landelijke groei volgend jaar min 1 procent is. De NVZ heeft het nog over 0,35 procent groei.

Ziekenhuizen

Het is belangrijk om het zo snel mogelijk eens te worden over het juiste percentage. We leven nu half november, onze begroting moet worden opgesteld en we weten nog steeds niet precies waar we rekening mee moeten houden.” De woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland zegt ‘niets te weten’ van een negatieve groei. In het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord tussen VWS, de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen is een jaarlijkse gemiddelde groei afgesproken van 2,5 procent. Een deel van de groei voor volgend jaar is al opgesoupeerd, vanwege een overschrijding van de zorgkosten die ook dit jaar weer is te verwachten. Naar schatting van brancheorganisatie NVZ gaat er daardoor 0,65 procent van de groeiruimte af. Daar zal een macrokorting van 0,5 procent overheen komen, waardoor de totale gemiddelde groeiruimte volgens de NVZ uitkomt op 0,35 procent.

Zorgverzekeraars

Achmea waarschuwde ziekenhuizen in september voor een zogenoemde trendbreuk. Ziekenhuizen moeten er rekening mee houden dat er vanwege budgetoverschrijdingen in 2010 en 2011 geen of zelfs een negatieve groeiruimte overblijft. In een brief laat Achmea weten ‘Wij beseffen dat bovenstaand signaal mogelijk niet overeenkomt met de (groei)ambities van uw ziekenhuis, maar wij achten het beheersen van zorgkosten een gezamenlijke verantwoordelijkheid.’ Zodra de landelijke groeiruimte bekend is, kan de groeiruimte per regio worden vastgesteld. Het maakt daarbij uit of er sprake is van een groei- of een krimpregio. Zowel Achmea als CZ en VGZ laat weten te variëren in prijs, volume en kwaliteit. “Sommige ziekenhuizen zullen meer krijgen en andere minder.” VGZ zegt in 2012 in elk geval een kostenbesparing te willen realiseren. Ziekenhuisbestuurder Gerla: “Wij staan bovenaan in de AD top honderd en waren eerste bij de dokter Yep verkiezing. Daardoor kiezen er meer patiënten voor ons. Het zou in de rede liggen als dat in groei mag worden vertaald.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Geen groeiruimte ziekenhuizen in 2012’

NZa adviseert groeiruimte ziekenhuizen te reserveren

12 REACTIES

  1. Het verbaast mij niet dat de Zorgkosten de ” Pan ” te boven gaan. Het is een kwestie van ” Deals ” maken aan de Bar met de Med.Specialisten ! Daar vinden de onderhandelingen plaats. Politiek , laat je gezicht ook eens zien !

  2. Lees alle reacties
  3. Jip en Janneke: Wat betekent “klanten kiezen met hun voeten” in de context van 0-groei? Ziekenhuizen die kwaliteit leveren, moeten met dezelfde middelen MEER zorg leveren. Ziekenhuizen die geen kwaliteit leveren hoeven met dezelfde middelen MINDER zorg te leveren. Dit is voor de kwaliteittsziekenhuizen natuurlijk onhoudtbaar. Zij zullen als gevolg MINDER kwaliteit kunnen leveren (of zien hun wachtlijsten exploderen) en zien hun patienten daardoor weer verdwijnenen. Wat is het evenwicht? weinig kwaliteitverschillen tussen ziekenhuizen, met gemiddelde huidige kwaliteit; geen verbetering op langere termijn. DUS: zorgverzekeraars zouden zorg moeten inkopen obv aantallen patienten en NIET obv totaal bedrag ongeacht aantal patienten.

  4. Dit gaat echt onwenselijke gevolgen hebben. Als je het als ziekenhuis goed doet en meer klanten trekt betekent dat (bij 0% groeiruimte) dat je met dezelfde middelen meer moet gaat doen. Terwijl ziekenhuizen die het minder goed doen met hetzelfde geld minder hoeven te doen. Apart.

  5. Groei van zorgkosten (ZH) zullen aan de vroege voorkant geremd moeten worden en niet (alleen) aan de achterkant. Als het zorgveld niet let op de ongebreidelde incidentiestijging van de Zivilizationskrankheiten, nu juist op jongere leeftijden, blijven we de USA volgen. In dat land is kennis en kunde van sociale preventie in het gezond opvoeden van het zich ontwikkelende kind (in den brede) waardeloos. Daar regeert al jaren ( voor de goed verzekerden) de farma en hulpmiddelenindustrie. Die staan hun groei echt niet af.En de liberaal-economen zetten alleen maar de groei voor de economie bovenaan, om de gezondheid van het financieel systeem te stimuleren. Tsja..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.