Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen moeten vastgoed niet afwaarderen’

Ziekenhuizen moeten in de jaarrekening van 2009 geen afwaarderingen van grond en gebouwen opnemen. Dat adviseert David Voetelink van KPMG Gezondheidszorg vandaag in het Financieele Dagblad.
‘Ziekenhuizen moeten vastgoed niet afwaarderen’

Als gevolg van gewijzigde jaarverslaggevingsregels moeten ziekenhuizen bij het opstellen van de jaarrekening van 2009 anders omgaan met de waardering van vastgoed en grond. Concreet betekent dit volgens de adviseur dat een ziekenhuis een extra afschrijving moet doen, als het ziekenhuis verwacht dat de afschrijvingskosten van de gebouwen in de resterende levensduur niet meer worden terugverdiend. Nu de minister van VWS wil overgaan naar integrale tarieven, wordt deze nieuwe richtlijn actueel. Het uitvoeren van deze regel wordt volgens Voetelink echter moeilijk omdat een juiste berekening van de afwaardering van het vastgoed zonder goede overgangsregeling van het oude bouwregime heel moeilijk is. Daarbij is de te hanteren vermogenskostenvoet waarmee gerekend wordt niet goed bekend. Ten slotte is het de bedoeling dat er één prijs komt voor de prestatie van het ziekenhuis. Als dat werkelijk het geval wordt, lijkt het Voetelink niet voor de hand te liggen om alleen voor de gebouwen een afschrijving uit te voeren. Het ziekenhuis is één bedrijf met vele kosten zoals personeel; het toepassen van een afwaardering op alleen het vastgoed geeft een verkeerde voorstelling van zaken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kamer stemt in met oplossing kapitaallasten cure

‘Efficiënter bouwen tegen hoge vastgoedlasten’

‘Strategisch vastgoedbeleid voorkomt onnodige risico’s

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.