Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen mogen op eigen risico bouwen

MAARSSEN - Ziekenhuizen die niet op de bouwprioriteitenlijst staan, mogen toch bouwen. Maar dan wel op eigen risico. Dat schrijft minister Hoogervorst aan de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
Ziekenhuizen mogen op eigen risico bouwen

De NVZ pleitte begin dit jaar in een brief aan de minister voor het opheffen van de bouwprioriteitenlijst. Op deze lijst staan de zorginstellingen die toestemming hebben gekregen om te bouwen en daar ook een vergoeding voor krijgen.

Huisvestingslasten

Met de invoering van integrale tarieven, tarieven inclusief een vergoeding voor huisvestingslasten, wordt de bouwprioriteitenlijst overbodig, aldus de NVZ. De branchevereniging verwacht dat in 2008 de integrale tarieven worden ingevoerd en stelt daarom voor om de bouwprioriteitenlijst nu al af te schaffen. Ziekenhuizen die niet op de lijst voorkomen kunnen dan toch alvast beginnen met bouwen.

Integrale tarieven

Hoogervorst antwoordt dat hij de bouwprioriteitenlijst niet zal afschaffen zolang de integrale tarieven nog niet zijn ingevoerd en er nog een budgettair plafond bestaat voor het bouwen in de zorg. Hij wil echter de ziekenhuizen die niet op de prioriteitenlijst staan toch de mogelijkheid geven om te bouwen maar dan wel op eigen risico: de bouwkosten worden niet vergoed door middel van nacalculatie. En mocht een ziekenhuis door de nieuwbouw in financiële problemen komen, dan kan het geen beroep doen op steunverlening van de overheid.

(Redactie ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.