Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen niet schoon genoeg

Ziekenhuizen moeten beter desinfecteren. Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Van de eigen regels die ziekenhuizen er voor ontsmetting op nahouden is twee derde niet voldoende in overeenstemming met landelijke richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie.

Beleid

Eén op de drie instellingen zet middelen in die de werkgroep ontraadt. Omdat deskundigen als hygiënisten en microbiologen er te weinig bij betrokken zijn, wordt er soms niet ontsmet als dit wel nodig is. Dit zijn de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg ‘Neem (inwerk)tijd voor het desinfectiebeleid’.

Plan van aanpak

De inspectie constateert in het rapport dat de ziekenhuizen zich bewust zijn van de noodzaak van een adequaat desinfectiebeleid om de patiëntveiligheid te waarborgen, maar dat dit nog onvoldoende verankerd is in de werkwijze en de procedures.

De inspectie heeft van alle ziekenhuizen een plan van aanpak ontvangen om het beleid te verbeteren en zegt de uitvoering van deze plannen nauwgezet in de gaten te houden.

Gedogen

Verder adviseert de inspectie de minister van VWS samen met de industrie, het College Toelating Bestrijdingsmiddelen en de betrokken beroepsgroepen een oplossing te zoeken voor de ingewikkelde procedure en hoge kosten die gepaard gaan met de toelating van enkele essentiële desinfectiemiddelen. Deze middelen, zoals alcohol 70% en chloor 1000ppm, zijn momenteel niet toegelaten, maar wel onmisbaar voor een veilige patiëntenzorg. In het belang van de patiëntveiligheid gedoogt de inspectie het gebruik van deze middelen. (IGZ)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.