Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen Nijmegen en Eindhoven delen operatierobot

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Catharina Ziekenhuis gaat gebruik maken van de DaVinci operatierobot in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.
Ziekenhuizen Nijmegen en Eindhoven delen operatierobot
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Urologen uit het Catharina Ziekenhuis worden opgeleid door collega’s in Nijmegen en gaan ook daar prostaatoperaties uitvoeren.

 

Operatierobot

De urologen in het Catharina Ziekenhuis hebben ruim tien jaar ervaring in het van de prostaat door middel van een reguliere kijkoperatie. Met een robot kan een chirurg nauwkeuriger opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen sneller. Het CWZ behoort tot de grootste centra van Nederland op het gebied van robotchirurgie bij prostaatkanker en er is genoeg ruimte voor de Eindhovense patiënten.

Voordelen

CWZ-uroloog en docent robotchirurgie Jean-Paul van Basten gaat uit van een langdurige samenwerking: ‘Patiënten kunnen hierdoor bij hun eigen vertrouwde ziekenhuis in behandeling blijven, terwijl de ziekenhuizen zonder dure investeringen toch over alle benodigde expertise en apparatuur kunnen beschikken.’ Het CWZ heeft vijf en een half jaar ervaring met robotchirurgie bij prostaatkanker. Per jaar behandelen de urologen zo’n tweehonderd patiënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.