Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen publiceren sterftecijfers

Ziekenhuizen maken vanaf dit jaar hun sterftecijfers per specialismen openbaar. Voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): ‘Ook al zijn deze cijfers nog niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken, is dit een goede stap op weg naar het zichtbaar maken van kwaliteit.’
Ziekenhuizen publiceren sterftecijfers

Ziekenhuizen publiceren sinds een aantal jaar hun HSMR (Hospital standard mortality ratio); vanaf dit jaar maken zij ook hun Standard Mortality Ratio (SMR) of sterftecijfer per specialisme openbaar.

Zichtbare kwaliteit

NVZ schrijft: ‘Ziekenhuizen zetten zich in om kwaliteit zichtbaar te maken. Veel van de kwaliteitsinformatie waar ziekenhuizen over beschikken, gebruiken ziekenhuizen voor interne verbeteringen. Door de toegenomen vraag keuze-informatie voor patiënten, is de tendens zichtbaar dat deze interne kwaliteitsinformatie wordt opgevraagd om te gebruiken als keuze-informatie. In veel gevallen levert dit informatie op die én moeilijk te begrijpen is, én waarbij onderlinge vergelijking lastig is. Dit is aan de orde bij de HSMR, en nog sterker bij de SMR-cijfers omdat deze laatste gebaseerd zijn op kleine en wisselende patiëntenaantallen. Desalniettemin publiceren ziekenhuizen hun SMR-cijfers graag, om te voldoen aan de vraag naar kwaliteitsinformatie. Daarbij komt dat de publicatie van deze cijfers volgens de NVZ, de ontwikkeling naar betrouwbare keuze-informatie zal versnellen.’

Verschil SMR en HSMR

De Hospital Standardised Mortality Ratio (HSMR) is de verhouding tussen het werkelijke en het ‘verwachte’ aantal sterfgevallen in een ziekenhuis, vermenigvuldigd met 100. Met’verwachte sterfte’ wordt bedoeld: de sterfte die op grond van het patiëntenprofiel kan worden verwacht. De SMR-cijfers hebben betrekking op de verwachte sterfte (op basis van patiënten profielen) afgezet tegen de werkelijke sterfte per specialisme, zoals bijvoorbeeld patiënten met darmkanker of één patiëntencategorie, zoals IC patiënten.

Publicatie

De cijfers worden uiterlijk 1 maart op de sites van de ziekenhuizen gepubliceerd. Het gaat om het jaar 2012 of een driejaarsgemiddelde over de jaren 2010 – 2012. Niet alle ziekenhuizen beschikken over de gegevens om een HSMR en de SMR’s te kunnen publiceren; 77 van de 85 ziekenhuizen hebben van het CBS een berekening ontvangen.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.