Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen richten InkoopAlliantie op

Negen ziekenhuizen hebben vorige week de InkoopAlliantie Ziekenhuizen (IAZ) opgericht. In de inkoopalliantie werken ziekenhuizen samen die al langer samenwerkten binnen de Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen (VSZ).

De VSZ zal zich vooral gaan richten op de logistieke activiteiten van de deelnemende ziekenhuizen. De IAZ richt zich op het realiseren van inkoopresultaten. Door volumebundeling, professionalisering en kennisuitwisseling worden zowel binnen Nederland als daarbuiten resultaten geboekt. De bestuursleden van de nieuwe inkooporganisatie zijn Henri Wijers, Piet Coolegem en Cor-Jan van der Wal.

Goede inkoopresultaten

“Concurreren doe je samen,” aldus manager Facilitair Bedrijf, Cor-Jan van der Wal van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. “Samen kunnen we voor onze ziekenhuizen betere inkoopresultaten behalen, waarmee we sterker staan tegenover de concurrentie in binnen- en buitenland.” Zo heeft de InkoopAlliantie Ziekenhuizen onlangs een mooi resultaat behaald door haar samenwerking met MOS in Duitsland, maar ook het af sluiten van contracten met partijen als Nutricia, Smith & Nephew, 3M, Philips, Atos Medical en TNT.

Grote aanbestedingen

Bestuurslid Piet Coolegem, tot voor kort Directeur Centraal Diensten Centrum van het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda, vertelt hoe de samenwerking in zijn werk gaat. “ We hebben een jaarplan gemaakt voor 2009, waarin alle projecten en de beoogde resultaten zijn gedefinieerd, variërend van contract-consolidatietrajecten tot grote aanbestedingen. Voor diverse trajecten zijn lead-buyers aangewezen om namens de alliantie te gaan onderhandelen. De hoofden inkoop zien elkaar maandelijks, maar de meeste communicatie gaat via LinkedIn en Boxnet, waarmee een efficiënte en slagvaardige inkooporganisatie is gewaarborgd.”

Groei organisatie

“Het bijzondere van deze samenwerking is dat een belangrijke succesfactor gelegen is in het feit dat de inkopers een essentiële rol hebben. Zij kopen in met elkaar en voor elkaar. Groei van de vereniging kan dan ook alleen maar als de samenwerking gehandhaafd blijft”, weet Henri Wijers, Directeur Facilitair Bedrijf Ziekenhuisgroep Twente te melden.

Ziekenhuis

De deelnemende ziekenhuizen zijn Alysis Zorggroep, Deventer Ziekenhuis, Gelre Ziekenhuizen, Groene Hart Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Leveste, SZ Koningin Beatrix Ziekenhuis, Ziekenhuisgroep Twente, ZorgSaam. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Op het inkoopbudget valt veel te besparen

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

RVZ en NPCF presnteren 8 best practices zorginkoop

Nieuwe inkoopcombinatie zorgverzekeraars

1 REACTIE

  1. Het is toch triest , dat 9 Ziekenhuizen dit initiatief nemen. Waarom niet alle 100 Ziekenhuizen in NL ? We hebben in NL een NVZ ( Ned. Vereniging van Ziekenhuizen) waarom nemen zij dit niet op zich ? Dit geldt voor meerdere zaken . Kijkend naar het EPD ( Electronisch Patienten Dossier) wat ook niet gedragen wordt door alle Ziekenhuizen in NL, om te komen tot een systeem in NL Onze Minister kijkt toe , en laat deze geldverspilling gebeuren !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.