Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen scoren lager op eten en drinken

Uit de audits van Gastvrijheidszorg met Sterren 2014 blijkt dat het eten en drinken in verpleeg- en verzorgingshuizen en vooral ziekenhuizen minder gewaardeerd wordt dan in voorgaande jaren.
Ziekenhuizen scoren lager op eten en drinken
Foto: Wim van Ophem

De gemiddelde score voor eten en drinken in instellingen is gezakt van een 7,7 in 2013 naar een 7,5 in 2014. Juryvoorzitter Jenneke van Veen van ‘Gastvrijheidszorg met Sterren 2014’ zegt op vaksite Zorginstellingen.nl dat het lastig kan zijn om het eten en drinken volledig aan te passen aan de wensen van cliënten vanwege de logistieke uitdagingen en de werktijden van de medewerkers. ‘Maar is het belangrijk dat de aandacht voor het eten en drinken niet verslapt maar juist verbetert. Let ook op het tegengaan van verspilling. Wat mij betreft wordt dat een extra aandachtspunt.’

Minder keuze

Volgens Van Veen kan een van de oorzaken zijn dat minder ziekenhuizen dit jaar de mogelijkheid bieden om de maaltijdkeuze à la minute door te geven. Verder blijkt uit de antwoorden van cliëntenraden dat ziekenhuizen niet altijd evenveel variatie bieden, aangepast aan de seizoenen, dat de keuze uit verschillende eetmomenten niet altijd even groot is, dat er minder keuze is uit halalproducten en dat minder ziekenhuizen jaarlijks met een onverwachte proef de cliënttevredenheid onderzoeken. Bij ondervoeding wordt minder vaak extra energierijke voeding bij de warme maaltijd en bij de broodmaaltijden aangeboden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.