Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen sluiten OK’s door personeelstekort’

Ziekenhuizen hebben een dusdanig personeelstekort dat ze de operatiekamers moeten sluiten. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag na een rondgang langs twintig ziekenhuizen in het westen en midden van Nederland.

Veel verpleegkundigen kiezen ervoor in het bedrijfsleven te gaan werken, of voor een detacheringsbureau, waar ze meer verdienen.

Uitstroom verpleegkundigen

Een woordvoerster van NU’91, de vakorganisatie voor verpleegkundigen, noemt het artikel ‘heel herkenbaar’. Volgens haar is de cao voor verpleegkundigen al een hele tijd niet marktconform. “Maar ze verlaten niet alleen de ziekenhuizen voor het geld. Ook de arbeidsomstandigheden, te weinig carrièreperspectief en het tekort aan personeel zijn belangrijke factoren voor de uitstroom.”

Onderzoek naar personeelstekort

De NVZ is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar de arbeidstekorten in de zorg en de toekomstige behoefte aan verpleegkundig personeel. Begin 2009 brengt de NVZ hierover advies uit aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Sjoerd Beumer, woordvoerder van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, erkent dat er in bepaalde regio’s van Nederland een tekort ontstaat aan gespecialiseerde verpleegkundigen zoals personeel voor de operatiekamer en de intensive care. “Maar het is niet zo dat er massaal operatiekamers dicht gaan, alleen bij hoge uitzondering. Daarnaast is het zo dat operaties niet door gaan, ze zullen alleen worden uitgesteld.” (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Meer over hrm in de hrm-special

Nieuwe CAO Verpleeging & Verzorging en Thuiszorg

Verpleegkundigen laten zich extern inhuren

‘NVZ: ‘Personeelstekort valt wel mee’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.