Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen strijden om verpleegkundigen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen bieden steeds vaker extra’s bovenop het salaris van schaars zorgpersoneel. Volgens Ab Klink, bestuurslid van Coöperatie VGZ en Sonja Kersten leidt dit tot ‘kannibalisatie’ en zullen de lonen er verder door stijgen.
money.graaien.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Zij zeggen dit vandaag in een interview met het FD.

Bonussen

Een groeiend aantal zorginstellingen zet bonussen in, hogere salarissen en huisvesting om de schaarse verpleegkundigen naar zich toe te lokken. Zo biedt volgens Kersten het AMC in Amsterdam verpleegkundigen die bij hen blijven werken een bonus van 1250 euro aan. In de wijkverpleging zijn gevallen bekend waarbij verpleegkundigen naast een salaris ook een huis krijgen aangeboden. ‘Daarmee lost de zorginstelling het eigen personeelsprobleem op, maar ze trekt de mensen wel weg van plek waar ze anders zouden werken.’

Onnodige personele inzet

Extra geld beschikbaar stellen en meer verpleegkundigen opleiden, is volgens Klink en Kersten niet de oplossing. Daarmee worden de problemen verlegd naar andere sectoren. Volgens hen is het belangrijk om onnodige zorg en onnodige inzet van personeel aan te pakken. VGZ zet zich al enkele jaren in om onnodige zorg te schrappen. De zorgverzekeraar heeft een alliantie opgericht van ziekenhuizen die beloven te zullen inkrimpen.

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.