Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen waarschuwen voor wachtlijsten

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De wachtlijsten in ziekenhuizen zullen de komende jaren flink groeien. Daarvoor waarschuwen zes grote Nederlandse ziekenhuizen in een ingezonden brief in de Stentor.
ziekenhuis patiënt
Foto: iStock

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, Isala in Zwolle en het Martini Ziekenhuis in Groningen schrijven in een opiniestuk in de Stentor dat ze nu al wachtlijsten hebben. Ze verwachten dat deze in 2018 gaan groeien. Dat heeft te maken met het voornemen van het kabinet om de groei van de zorguitgaven met 1,9 miljard euro terug te dringen. De uitgaven voor curatieve zorg mogen in deze kabinetsperiode niet met 10 maar met 8 miljard euro stijgen. Ziekenhuizen moeten deze besparing voor een groot deel ophoesten. ‘Patiënten gaan hier flink last van krijgen, meer dan voorheen’, schrijven de ziekenhuisbestuurders.

Vergrijzing: meer patiënten in ziekenhuis

‘Door de vergrijzing zal de vraag naar ziekenhuiszorg in de toekomst behoorlijk groeien, terwijl het budget dat we daarvoor nodig hebben wordt beperkt’, zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann van Isala, ondertekenaar van het opinieartikel. ‘Dat kan – vrezen wij – niet zonder gevolgen blijven, patiënten gaan dit merken. De toegang tot ziekenhuiszorg zal onder druk komen te staan en dat leidt weer tot wachtlijsten.’

E-health: zorg aan huis

Daar komt bij dat ziekenhuizen in een overgang zitten naar het gebruik van nieuwe technologieën in de zorg, zoals de toepassing van e-health en e-monitoring op afstand. Het doel hiervan is ziekenhuiszorg aan huis mogelijk te maken. Dillmann: ‘Die nieuwe technologieën en andere vormen van zorg zijn broodnodig om in de toekomst überhaupt de groeiende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden. Daarvoor is het cruciaal dat er nu geïnvesteerd wordt. Maar met de huidige kabinetsplannen is daar te weinig ruimte voor. Dat is echt een probleem. De zorg in Nederlandse ziekenhuizen loopt internationaal gezien voorop. Maar met de huidige inzet van verzekeraars en de voorbode van het regeerakkoord gaat die positie verloren.’
Dillmann spreekt mede namens de vijf andere ziekenhuizen: Catharina Ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, St. Antonius Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Martini Ziekenhuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.