Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekteverzuim zorg lijkt weer te stijgen’

Het ziekteverzuim binnen de gezondheidzorg lijkt voor het eerst sinds 2000 weer te stijgen. Als de trend doorzet, kan de stijging dit jaar ruim 97 miljoen euro extra kosten.

Die conclusie heeft Vernet, het bedrijf dat het verzuim van het gros van alle werknemers in de zorg registreert, getrokken bij de presentatie van nieuwe cijfers. Het gaat met name om langdurig verzuim. De thuiszorg scoort het hoogst op langdurige ziekte. Eind 2006 lag het verzuim binnen de zorg gemiddeld op 5,6 procent. Een jaar later was dat percentage gestegen tot 5,9.

Werkomstandigheden verbeteren

In de tweede helft van de jaren negentig lag het verzuim binnen de gezondheidszorg enkele procenten hoger dan nu. Volgens Vernet scoorde bijvoorbeeld thuiszorg toen een gemiddeld verzuim van circa 10 procent. Intensieve campagnes van de overheid om onder meer werkomstandigheden te verbeteren en zieken te begeleiden bij het terugkeren naar hun werkplek bleken succesvol. Vernet waarschuwt dat nu een omslagpunt dreigt.

Fusiegolf

Deskundigen houden er rekening mee dat de fusiegolf binnen de gezondheidszorg verantwoordelijk is voor de stijging van het ziekteverzuim. Fusies brengen doorgaans veel stress met zich mee onder het personeel. Medewerkers maken zich vaak zorgen om het voortbestaan van hun functie en om hun toekomst. (ANP)

Lees ook:

Inspectie: ziekteverzuim is risico

Ziekteverzuim in zorg daalt verder

Thuiszorg voorkomt ziekte werknemer onvoldoende

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.