Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zijinstromers lokken met beter salaris

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Werkgevers in de zorg proberen zijinstromers in de zorg te lokken met een kortere opleidingsduur en een beter salaris. Zijinstromers studeren sneller af en brengen meer levenservaring mee dan scholieren.
sollicitanten-spreekuur-Reinier de Graaf
Foto: Reinier de Graaf

Het werven van zijinstromers vormt een belangrijke pijler om de komende jaren in de zorg ruim 100.000 medewerkers te vinden. Dat is voor zorgaanbieders bittere noodzaak, omdat er de komende jaren simpelweg te weinig schoolverlaters zijn om te voldoen aan de groeiende zorgvraag. Bovendien heeft het werken met zijinstromers ook voordelen. Ze studeren sneller af dan scholieren en brengen meer levenservaring mee. Journalist Krista Kroon zocht voor Zorgvisie uit hoe werkgevers in de zorg hiermee experimenteren.

Verlagen financiële drempel voor zijinstromers

Zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg verkorten de opleidingsduur voor verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau. Een topklinisch ziekenhuis doet hetzelfde samen met zorgaanbieders in de ouderenzorg. Om de financiële drempel voor zijinstromers te verlagen, bieden ze de opleiding een inkomen dat één schaal lager is dan gediplomeerde verpleegkundigen. Een probleem voor zijinstromers vormen vaak de kleine contracten. Zorgaanbieders creëren daarvoor combinatiefuncties in de thuiszorg en verpleeghuizen. Lees alle details in het volledige achtergrondverhaal Welkom zijinstromers in Zorgvisie Magazine.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik begrijp dat het noodzakelijk is om zij-instromers financieel te prikkelen om een keuze te maken voor dit financieel minder gewaardeerde werk, maar heb er grote moeite mee dat een zij-instomer van buiten het werkveld straks meer gaat verdienen tijdens de opleiding dan ik als doorstromer (na 25 jaar werkervaring in dit werkveld). Ik heb hierdoor erg hoge verwachtingen van de zij-instromer met al hun levenservaring. Ik hoop dat deze scheve verhouding een goede begeleiding, van mij als werkbegeleider, niet in de weg staat.
    Wellicht een idee om het werk sowieso financieel beter te waarderen zodat meer mensen voor dit mooie werk kiezen en om het huidige personeel te behouden om toekomstige personeelstekorten te verminderen en daarmee de werkdruk te verlagen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.