Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis contracteert drie koplopers prostaatkanker

Anouk Brinkman
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft met drie ziekenhuizen een driejarig contract afgesloten voor de zorg rondom prostaatkanker. Het gaat om het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis.
Prostaatkankeroperatie
Een uroloog uit het Catharina Ziekenhuis voert een robot-operatie uit.

Zilveren Kruis laat in een persbericht weten samen met de ProstaatKankerStichting.nl (PKS) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) ‘de beste aanbieders op het gebied van prostaatkankeroperaties’ heeft geselecteerd. Het driejarige, volumevrij contract gaat in per 1 januari 2019. Vanaf die datum moet elk ziekenhuis op jaarbasis minimaal honderd prostaatkankeroperaties uitvoeren om aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse Vereniging voor Urologen te blijven voldoen.

Anonieme beoordeling

Ziekenhuizen die aan de nieuwe volumenorm voldoen konden zich afgelopen jaar bij Zilveren Kruis inschrijven om in aanmerking te komen voor een koploperspositie. In totaal hebben elf ziekenhuizen zich ingeschreven. PKS, NFK en Zilveren Kruis hebben de aanmeldingen geanonimiseerd beoordeeld op diverse criteria waaronder huidige aantoonbare kwaliteit, toekomstige kwaliteit, samenwerking en patiëntbetrokkenheid en de ambities die ze hierop hebben. Uiteindelijk zijn er negen ziekenhuizen beoordeeld, de twee kandidaten die niet beoordeeld zijn voldeden niet aan de toetsingscriteria. Zo haalde een van de twee ziekenhuizen de volumenorm nog niet en kon onvoldoende aantonen dat het aantal prostaatkankeroperaties in de toekomst zou toenemen. Het andere ziekenhuis dat niet is beoordeeld was niet aangesloten bij een prostaatkankernetwerk. De zes ziekenhuizen die wel aan de nieuwe norm voldoen krijgen van Zilveren Kruis onder reguliere voorwaarden een contract aangeboden.

Kartrekkers binnen prostaatnetwerk

Zowel het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis zijn kartrekker binnen samenwerkende ziekenhuizen op het gebied van prostaatkanker. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen werkt sinds 2013 samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en later heeft ook het Radboudumc zich aangesloten. De urologen uit de zuidelijke ziekenhuizen voeren sinds 2013 alle robotgestuurde radicale prostatectomieën in CWZ uit. Onlangs heeft het drietal een samenwerkingsverband opgezet met de Andros Mannenklinieken.

Claim randstad-ziekenhuizen

Afgelopen voorjaar maakten zowel het Maasstad Ziekenhuis als het Antoni van Leeuwenhoek bekend een prostaatkankernetwerk te hebben opgezet. In totaal zijn hierbij zestien Zuid- en Noord-Hollandse ziekenhuizen aangesloten. De samenwerkende ziekenhuizen gaven destijds aan in totaal jaarlijks 1750 prostaatkankeroperaties voor hun rekening te willen nemen, een groot percentage de 2500 operaties die jaarlijks in Nederland plaatsvinden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.