Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: ‘KNMP maakt patiënt onnodig ongerust’

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) herkent zich niet in de conclusies van het KNMP-onderzoek over knelpunten bij de invoering van vrije prijzen voor farmaceutische zorg. Veel van de knelpunten in het onderzoek hebben volgens ZN geen relatie met de invoering van vrije prijzen, maar verzetten zich vooral tegen het preferentiebeleid.
ZN: ‘KNMP maakt patiënt onnodig ongerust’

ZN vindt het verwijtbaar dat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) de patiënt hierdoor onnodig ongerust maakt. ‘Het lijkt erop dat de KNMP de bezwaren tegen invoering vrije prijzen en het preferentiebeleid op het bordje legt van de patiënt.’

Kostenbeheersing

In de richting van de zorgverzekeraars meldt de KNMP dat de contractering niet naar wens is verlopen. ‘Zorgverzekeraars hebben nu al met meer dan negentig procent van de apotheken onderlinge afspraken gemaakt over de zorgverlening in de vorm van een contract’, stelt ZN. ‘Het is de taak van zorgverzekeraars om namens hun verzekerden met apotheken afspraken te maken over goede kwaliteit voor een scherpe prijs. De kostenbeheersing van de zorg is – zeker in deze tijd – een verantwoordelijkheid voor zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders.’

Preferentiebeleid

ZN en KNMP zijn steeds in goed overleg geweest over de invoering van vrije prijzen. Kijkend naar de conclusies van het rapport verzet de KNMP zich vooral tegen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars dat de afgelopen jaren miljarden aan premiegeld heeft bespaard, concludeert ZN tot slot.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Lex van Lieshout )

Lees meer:

KNMP: ‘Patiënt weet niet wat hij moet betalen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.