Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: ‘Koerswijziging AWBZ nodig’

Redactie Zorgvisie
Uit een eerste inventarisatie door de zorgkantoren blijkt dat in alle 32 regio’s knelpunten bestaan. Het aantal patiënten neemt dit jaar sneller toe dan de beschikbare financiële middelen. Er zijn geen regio’s waar nog geld over is. De zorgverzekeraars hebben daarom begrip voor de alarmsignalen van de thuiszorginstellingen (in Drenthe en Noord-Holland).

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het tegelijk onacceptabel dat thuiszorginstellingen algehele patiëntenstops afkondigen. Patiënten met een acute zorgvraag moeten altijd geholpen worden. Dit is in ook vastgelegd in de contracten tussen zorgkantoren en thuiszorginstellingen. Weigeren van patiënten die zorg nodig hebben, is maatschappelijk niet aanvaardbaar volgens ZN. De zorgkantoren van de zorgverzekeraars zullen zich inspannen om patiënten onder te brengen bij instellingen die geen patiëntenstop afkondigen.

Onwerkbaar

De knelpunten tonen aan dat er een structurele oplossing moet komen voor de financiering van thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg stelt ZN. De AWBZ waaruit deze zorg wordt betaald, kent te ruime aanspraken terwijl de hoeveelheid geld ieder jaar beperkt is. ZN-voorzitter Hans Wiegel heeft in juni nog een brief geschreven aan staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS waarin daarop wordt gewezen. De verhouding tussen de ruime aanspraken en de financiële middelen is zoek. De huidige financiering is onwerkbaar voor de zorgkantoren van de zorgverzekeraars en voor de instellingen die de zorg verlenen. (ZN)

Links:

Patiëntenstops thuiszorg Drenthe

Meavita kondigt patiëntenstops aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.