Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: snelle uitbreiding prijsonderhandelingen

MAARSSEN - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) pleit voor een snelle, directe overgang van de planbare zorg naar het zogeheten B-segment, de ziekenhuiszorg waarvoor vrije prijsonderhandelingen gelden. Dat schrijft de brancheorganistie in haar huisblad, het ZN-journaal.

De zorgverzekeraars zien niets in de voorstellen van het College Tarieven Gezondheidszorg/Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) die onlangs een systeem van maatstafconcurrentie voorstelde voor de planbare zorg die nu nog niet in het B-segment zit. ZN vindt het voorstel van het college te complex en te duur. Ze acht het risico groot dat dan langdurig met dit tijdelijk bekostigingssysteem gewerkt zal moeten worden zonder uitzicht op vrije prijsonderhandelingen.

Maximumprijs

Voor de uitbreiding van vrije prijsonderhandelingen in de ziekenhuiszorg is het volgens ZN wel noodzakelijk dat het bekostigingssysteem op basis van diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) goed functioneert. ZN pleit in haar brief ook voor een zogeheten C-segment voor de zorg die niet in het basispakket zit. Hiervoor moeten volgens de zorgverzekeraars maximumprijzen komen omdat volledige marktwerking nog niet mogelijk is. Er is dan voor de zorgverzekeraars wel ruimte om een lagere prijs uit te onderhandelen met de ziekenhuizen (ZorgVisie – Mario Gibbels).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.