Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: Specialisten moeten een miljard terugbetalen

Redactie Zorgvisie
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) roept minister Ab Klink op de medisch specialisten te dwingen het te hoog uitgevallen deel van hun inkomen terug te storten in de staatskas. Dat blijkt uit een brief van ZN-voorzitter Hans Wiegel.

Door een systeemfout met het dbc-declaratiesysteem heeft een deel van de specialisten te veel ontvangen voor hun werk. Over de inkomensoverschrijding verschillen de meningen. ZN blijkt uit te gaan van één miljard euro, Klink wil de specialisten korten met 375 miljoen en de Orde van Medisch Specialisten denkt dat de systeemfout slechts 80 miljoen heeft gekost. De minister heeft een onderzoek ingesteld naar de kostenoverschrijding door het gebrekkige dbc-systeem. Het resultaat hiervan wordt dit najaar verwacht.

Zorgpremie omhoog

Wiegel en ZN-directeur Pieter Hasekamp vinden het “onaanvaardbaar” dat een bepaalde beroepsgroep in deze tijden te veel krijgt betaald. Er worden grote verliezen geleden, VWS moet bezuinigen en vorige week gaf zorgverzekeraar CZ nog aan dat de verzekeringspremie volgend jaar omhoog zal moeten met 80 tot 120 euro. “Helaas blijken de specialisten zelf weinig bereid openheid te geven in de daadwerkelijke inkomsten, laat staan de onbedoeld teveel ontvangen honoraria terug te betalen”, meldt Wiegel in zijn brief.

Orde stapt naar rechter

Klink heeft eerder laten weten dat het terughalen van het teveel betaalde geld juridisch niet mogelijk is. De voorgestelde korting op het specialisteninkomen gaat pas in per 1 januari 2010. Het te hoge inkomen over 2009 wordt niet teruggevorderd. De Orde van Medisch Specialisten heeft aangegeven ook tegen de toekomstige korting in beroep te gaan bij de rechter.

Juridisch mogelijk

Volgens Zorgverzekeraars Nederland is het wel juridisch mogelijk het te veel betaalde geld terug te halen. “De objectief vastgestelde als gevolg van systeemfouten teveel betaalde bedragen kunnen naar onze mening wel in de toekomstige tarieven als korting verwerkt worden”, schrijft Wiegel. “Daarnaast adviseren wij u een moreel appèl te doen op de specialisten om zelf de bedragen, die onbedoeld zijn ontvangen, terug te geven. Iedere dag uitstel kost de Nederlandse samenleving euro 1,5 miljoen euro.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

ING adviseert Klink het eigen risico te verhogen

Zorgverzekeraar CZ: premie volgend jaar duurder

Specialisten ondertekenen petitie tegen bezuiniging

ZN: specialisten snel aanpakken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.