Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

ZN: Stop pgb-fraude met face-to-face indicatie

Mark van Dorresteijn
De fraude met pgb’s moet bij de wortel worden aangepakt door face-to-face te indiceren. Dat adviseert Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Met persoonlijke gesprekken is de toegang tot het pgb beter geregeld en is een steeds zwaarder controleapparaat overbodig. Op dit moment vindt de beoordeling plaats op basis van formulieren.

Signaalfunctie en voorlichting

ZN vindt dat de indicatiebureaus Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en het Bureau Jeugdzorg (BJZ) een advies- en signaalfunctie naar het zorgkantoor moeten krijgen. Bij een vermoeden van mogelijke fraude of het gevoel dat er iets ‘niet pluis’ is, kan het zorgkantoor vervolgens een intensiever begeleidings- of controletraject inzetten. Verder vindt ZN goede informatievoorziening aan de toekomstige pgb-houder van groot belang. In de huidige situatie weten pgb-houders soms niet wat de mogelijkheden zijn bij zorg in natura. Voorlichting is een belangrijke taak van de zorgkantoren die dit graag in samenwerking met Per Saldo oppakken. Maar ook de indicatiebureaus kunnen hier een nadrukkelijke rol spelen.

Informatie-uitwisseling

Volgens ZN is het verder wenselijk dat er een betere informatieuitwisseling komt tussen organisaties als het CIZ, zorgkantoor, de budgethouder en het College voor zorgverzekeringen. ZN wil dat staatssecretaris van VWS Veldhuijzen van Zanten de belemmeringen voor een effectieve informatieuitwisseling in kaart brengt en vervolgens wegneemt. Zorgkantoren inventariseren momenteel welke bijdrage ze hieraan zelf kunnen leveren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Veldhuijzen bezint zich op bestrijden pgb-fraude

Weblog Aline Saers: we hebben het goed thuis, nog wel

ZN: pgb-fraude moeilijk te traceren

‘Aanpassingen pgb onontkombaar’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. Dit bericht is al van 2 jaar terug, waarom hebben ze toen geen actie ondernomen om deze actie uit te voeren… Als ze dit al 2 jaar terug hadden gedaan was dit al flinke miljoenen gaan schelen… Ik ben 2 keer opgelicht bij zorginstellingen, te hoge indicatie door instelling ingevuld… Zelf heb ik vaak contact opgenomen met CIZ dat de indicatie te hoog was, en elke keer weer werden er aanpassingen gedaan door de instelling en weer gaan ze gewoon akkoord bij het CIZ.. Ze moeten toch zien dat de cliënt zelf ook contact heeft opgenomen dat de indicatie niet klopt… Dit is de oplossing om de pgb fraude aan te pakken!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Idioot dat een controleur komt KIJKEN naar een minderjarig kind dat dan nog werking heeft van pillen of andere “middelen”
  om toch te functioneren..
  Die controleur krijgt dan vast heel ander beeld en..de PGB houder minder geld..
  Idd horen fraudeurs uitgezuiverd te worden
  maar qua minderjarigheid
  hoort een ARTS danwel diens
  zorgtraject voldoende te zijn om het PGB te krijgen/behouden..

 4. gelukkig ziet ZN nu deze al heel lang openstaande deur ziet. face-to-face indicatie alleen is echter niet voldoende. de eerste stap in de indicatie moet in de eerste lijn liggen, bij de huisarts en andere behandelaars, het CIZ moet zich beperken tot het toetsen van diens indicatie (en dan niet aan de regels, maar aan de noodzaak voor de zorgafhankelijke). en vervolgens moet de indicatie een-op-een rechtgeven op een bepaald budget of een voorziening in natura, waar mogelijk naar keuze van de zorgafhankelijke. en het moet duidelijk zijn op welk moment en welke manier wordt getoetst of voortzetting van de voorziening noodzakelijk is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.