Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN tegen herverdeling AWBZ-budget

MAARSSEN - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwerpt het advies van het CTG/Zaio om het AWBZ-budget te herverdelen. ZN erkent dat sommige zorgkantoren nog geld op de plank hebben liggen, maar ZN vindt het afromen van besparingen “een echt verkeerde prikkel”.

Het advies van het CTG/Zaio van staatssecretaris Ross is tot stand gekomen op basis van een inventarisering van 2005. Hieruit blijkt dat zorgkantoren in sommige regio’s de contracteerruimte volledig opmaken, terwijl andere geld overhouden. Met een herverdeling van het beschikbare AWBZ-budget denkt het CTG/Zaio dat er beter kan worden ingespeeld op lokale tekorten.

Reguliere contracteerruimte

Volgens ZN is de situatie in 2006 niet te vergelijken met 2005. Van de reguliere contracteerruimte voor de AWBZ van 17,7 miljard euro rest er nog een bedrag van 197 miljoen euro. Volgens ZN is dit bedrag vrijwel geheel gereserveerd voor voorlopige afspraken met zorgaanbieders. Dat deze afspraken nog niet in de boeken van het CTG zijn terug te vinden is niet meer dan een administratieve kwestie.

Geld overhouden

ZN heeft ook principiële bezwaren tegen een herverdeling. De zorgkantoren moeten de vrijheid hebben om het contracteerbeleid op lokale omstandigheden aan te passen. Dat sommige zorgkantoren vorig jaar geld overhielden is ondermeer te danken aan het streven naar meer doelmatigheid. Ettelijke zorginstellingen moesten geld terug betalen voor niet-geleverde zorg. ZN vindt dat zorgkantoren niet gestraft moeten worden voor dergelijk actief beleid. Bovendien is ZN bang dat bij een herverdeling de extra AWBZ-middelen in aparte landelijke potjes terecht komen. Dit komt de doelmatigheid niet ten goede. (Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.