Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

ZN: Vrijgevestigden mogen declareren zonder diagnose

Mark van Dorresteijn
Vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten mogen in de dbc’s nullen gebruiken in plaats van diagnosecodes. Verzekeraars zullen voorlopig gewoon overgaan tot betaling. Dat laat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten.
ZN: Vrijgevestigden mogen declareren zonder diagnose

Diagnosevermelding is volgens vrijgevestigden in strijd met de privacy van patiënten en het beroepsgeheim van de behandelaar. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) liet al eerder weten dat vrijgevestigden diagnosecodes mogen maskeren. Het was echter de vraag of verzekeraars die declaraties wel zouden uitbetalen.

Geen controle

Zorgverzekeraars Nederland laat nu weten dat verzekeraars voorlopig geen declaraties zullen controleren bij het verwerken. Deze regeling is uitsluitend bestemd voor vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten. Nadat de NZa een nieuwe ‘Beslissing op Bezwaar’ heeft aangenomen, houdt ZN de werkwijze opnieuw tegen het licht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NZa onderzoekt dbc’s in de ggz

NZa doet nader onderzoek naar dbc’s voor ggz

NZa keurt nieuwe tarieven ggz af

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wie eindeloos declareren betrekt op de vrijgevestigden (psycholoog en psychiater) heeft nog nooit een declaratie gezien. Het uurtarief is voor psychiaters varieert van 80-110 euro bij een contract met 100 % (meestal is het 95% bij een contract en zonder contract 70-80%. Of de dbc tegen een grens of over een grens gaat qua tijdsbesteding bepaald het verder.
    Hoe er dan gedeclareerd kan worden is onduidelijk, zelf het tarief invullen (en de software veranderen laten wijzigen). Chauve heeft dus gelijk met het herleiden.

  3. Raar, de DBC systematiek en declaratie/facturatie ervan is toch gestoeld op de diagnose (DSM IV classificatie). Ik kan aan de hand van het te declareren bedrag in veel gevallen gewoon afleiden welke diagnose er bij zou horen. In de tabellen van DBC onderhoud is dit makkelijk terug te vinden en te herleiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.