Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZN waarschuwt voor extra bureaucratie Wlz

Mark van Dorresteijn
Zorgkantoren ervaren nu al meer bureaucratie bij de uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz). Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil daarom op korte termijn een toets om de mate waarin de Wlz bijdraagt aan extra administratieve lasten te meten.
ZN waarschuwt voor extra bureaucratie Wlz
Foto: RGBstock

Bij de snelle invoering van de Wlz is de wet niet getoetst op extra regeldruk, terwijl minder bureaucratie en institutionalisering wel één van de doelstellingen is van de Wlz. Dat schrijft ZN aan de Tweede Kamer in een brief met acht knel- en ontwikkelpunten voor de Wlz.

Bureaucratie

De invoering van de Wlz biedt de langdurige, intensieve zorg een belangrijke kans om afscheid te nemen van onnodige institutionalisering, bureaucratie en administratieve lasten. ZN noemt het zorgelijk dat zorgkantoren nu al aangeven dat de wettelijke kaders van de Wlz juist meer procedures en juridische kaders bevatten dan AWBZ. Deze extra kaders zijn in de basis bedoeld om cliënten meer zekerheid te geven. Maar zorgkantoren zien dat in de praktijk deze extra regels vooral leiden tot meer juridisering, langere doorlooptijd, extra procedures en meer administratieve lasten. Zo vraagt de Wlz onder andere extra registratie bij het afgeven van beschikkingen en er moet meer vastgelegd worden in het kader van verantwoorde zorglevering in de thuisomgeving.

Woningaanpassingen door gemeenten

Als voorbeeld noemt ZN de knip in de verantwoordelijkheid voor het aanpassen van woningen. De staatssecretaris heeft het voornemen om woningaanpassingen als aanspraak op te nemen in de Wlz voor cliënten die thuis wonen met een VPT, MPT of pgb. ZN: ‘Als VWS dit onlogische plan doorzet, gaan zowel gemeenten (vanuit de Wmo) als zorgkantoren (vanuit de Wlz) in de wijk woningen aanpassen. ZN verwacht dat dit onvermijdelijk gaat leiden tot onnodige bureaucratie, afstemmingsproblemen, afwentelrisico’s en bovenal ondoelmatige inzet van middelen.’

Volgens ZN hebben juist gemeenten de expertise opgebouwd en zij beschikken bovendien over een goed netwerk met woningcorporaties en leveranciers. ZN: ‘Gemeenten zijn in staat om snel passende oplossingen te vinden voor hun inwoners, hebben daarvoor hun processen inmiddels geoptimaliseerd en hebben inzicht in het aanbod van aangepaste woonruimte. Bovendien geven gemeenten ook de bouwvergunningen af.’ ZN vindt dat deze verantwoordelijkheid veel beter in één hand te houden zijn.

1 REACTIE

  1. Help Tweede Kamer! Stop de doorgeslagen bureaucratie, te beginnen in de zorg. In de thuiszorg is de regeldruk enorm toegenomen door allerlei knips en naast de WLZ ook de WMO, ZVW en JW. Met allemaal eigen verantwoordingseisen en administratieve systematieken. De zorg loopt vast. Waar blijft de implementatie van de regelarme successen? Bouw aan vertrouwen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.