Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: wellicht hogere tarieven voor zzp’s

De voorlopige tarieven voor de zorgzwaartefinanciering die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld zullen waarschijnlijk iets omhoog gaan, omdat zorgaanbieders vanaf 2008 de zorgzwaarte van hun patiënten beter in kaart kunnen brengen. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
ZN: wellicht hogere tarieven voor zzp’s

De voorlopige tarieven voor de zorgzwaartepakketten (zzp’s) liggen 10 tot 12 procent lager dan de berekende kostprijzen voor de zzp’s in de AWBZ. Dat komt doordat het ministerie van VWS de nieuwe financiering voor de AWBZ ‘budgetneutraal’ wil invoeren.

Rondrekenen

Zorginstellingen hebben begin dit jaar de zorgzwaarte van hun patiënten in kaart gebracht. Met de huidige tarieven zou de AWBZ 10 tot 12 procent duurder worden. Daarop besloot de NZa de voorlopige tarieven ‘neerwaarts bij te stellen’, ofwel ‘rond te rekenen’.

Betrouwbaardere zzp-scores vanaf 2008

Maar ZN denkt dat een neerwaartse bijstelling van circa 5 procent voldoende zal zijn. “Dat komt doordat de zzp’s nu veel beter zijn verdeeld dan begin dit jaar”, legt Jan Coolen uit, AWBZ-coördinator van ZN. “Toen kregen veel verzorgingshuispatiënten met een verpleeghuisindicatie ten onrecht een zzp-5 of -6. Afgelopen zomer zijn de zzp’s aangescherpt en nu zijn de zzp-scores veel betrouwbaarder. Het is wel zaak dat alle zorgorganisaties de zorgzwaarte van hun cliëntenpopulatie opnieuw in kaart brengen.”

Inhaalslag voor ggz

ZN vindt dat VWS door moet gaan op de ingeslagen weg om invoering van de zzp-financiering per 2009 te halen. Behalve de ggz liggen alle AWBZ-sectoren redelijk op koers, stelt Coolen. “De ggz moet een inhaalslag maken. De sector is vooral bezig met de overheveling naar de Zorgverzekeringswet per 1 januari 2008.” In het voorjaar komen er waarschijnlijk speciale teams met deskundigen van zorginstellingen en het Centrum Indicatiestelling Zorg om ggz-aanbieders te helpen met het scoren van de zorgzwaarte van hun cliënten.

Tarieven tussen sectoren harmoniseren

Daarnaast vindt ZN dat de beslisregels bij de indicatiestelling “robuuster” kunnen. Het is nu niet helemaal duidelijk op grond waarvan mensen welke zzp krijgen. Dat hangt af van de interpretatie van de indicatiesteller. Verder is het zaak om de tarieven te harmoniseren van vergelijkbare zzp’s in verschillende sectoren. Coolen: “De tarieven in de ggz zijn gunstig vergeleken met de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

Bussemaker: geld eerlijker verdelen met zzp’s

Schroothoop

Zzp-scores deugen niet

Zzp-systematiek deugt niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.