Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZN: zorgaanbieders creëren wachtlijsten zelf

Zorgaanbieders veroorzaken de wachtlijsten deels zelf. Ze gebruiken het extra geld voor knelpunten om de zorg aan bestaande patiënten te intensiveren, waardoor er geen geld meer is om nieuwe klanten te helpen.

Dat zegt Jan Coolen, coördinator AWBZ bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), als toelichting op de brandbrief van Zorgverzekeraars (ZN) over knelpunten in de AWBZ aan het ministerie van VWS.

Meer zorg per klant

De zeventig miljoen die de care begin dit jaar kreeg voor extra AWBZ-zorg, blijkt grotendeels te zijn besteed aan intensievere zorg voor bestaande klanten, blijkt uit cijfers van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Coolen vindt dat opmerkelijk, omdat de indicaties niet zwaarder zijn geworden. “De zorgintensivering zal soms inhoudelijk zinvol zijn, maar er is ook strategisch gedrag van zorginstellingen om zo veel mogelijk marktaandeel te verwerven. Gevolg is echter dat er geen geld overblijft voor nieuwe klanten. Zo bevordert de sector zijn eigen tekorten.”

Misbruik indicatiestelling

Een andere vorm van strategisch gedrag doet zich voor bij de indicatiestelling. Zorgaanbieders hebben meer vrijheid om zelf te indiceren. Voor simpele kortdurende zorg vindt ZN dat geen probleem. “Maar steeds meer aanbieders gaan de indicaties voor langdurende zorg zelf stellen of zo organiseren dat men het CIZ slechts als stempelmachine ziet. In de context van de invoering van de WMO leidt het tot een toename van het indicaties voor huishoudelijke zorg en ondersteunende begeleiding, waarbij we niet meer zeker weten of ‘echte zorgbehoeften’ eraan ten grondslag liggen, dan wel ‘vraagcreatie’ aan de kant van aanbieders”, schrijft ZN-voorzitter Hans Wiegel aan Ross.

Onaanvaardbaar

ZN vindt het onaanvaardbaar dat het probleem van krapte in de AWBZ eenzijdig bij de zorgverzekeraars wordt gelegd. Zorgkantoren moeten alle geïndiceerde zorg leveren, terwijl VWS hen een financieel plafond oplegt dat in 2006 achterbleef bij de stijgende zorgvraag.

Onterecht

Zorgverzekeraars stellen de thuiszorg onterecht in een kwaad daglicht, stelt brancheorganisatie ActiZ in een reactie. “Zonder onderbouwing verwijt ZN thuiszorginstellingen wachtlijsten te creëren om extra geld te claimen, onzorgvuldig met indicatiestelling om te gaan en dat de zorgondernemers onterecht meer uren zorg per cliënt leveren.” Cijfers van de branche en van overheidsinstanties weerleggen dit geheel, schrijft ActiZ in een persbericht. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees verder:

‘Wachtlijsten AWBZ groeien weer’

ZN: geld in AWBZ is op

Ross: 95 miljoen voor knelpunten in AWBZ

’95 miljoen onvoldoende voor wachtlijstproblematiek’

Kamer: Ross moet wachtlijsten oplossen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.