Zo vindt u vrijwilligers voor uw cliëntenraad

Een duidelijke visie op zorg, medezeggenschap écht belangrijk vinden, en de juiste ondersteuning bieden, zorgen ervoor dat zorginstellingen makkelijker aan een cliëntenraad komen. ‘Als je het te formeel aanpakt, en de clienten overspoelt met regels en procedures, gaat het niet werken’.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Een duidelijke visie op zorg, medezeggenschap écht belangrijk vinden, en de juiste ondersteuning bieden, zorgen ervoor dat zorginstellingen makkelijker aan een cliëntenraad komen.

De Eerste Kamer heeft de Wet medezeggenschap cliënten zorginstelling 2018 (Wmcz 2018) op 21 mei aanvaard. De wet, waarin een aantal belangrijke wijzigingen is opgenomen, gaat naar verwachting per 1 juli 2020 in. Zo krijgt de cliëntenraad een sterkere positie: de raad wordt vroegtijdig betrokken bij besluitvorming en krijgt instemmingsrecht. Daarnaast wordt de directe inspraak van de cliënt vergroot.

Meer verplichtingen voor instellingen

Naast instemmingsrecht en de vergrote directe inspraak van cliënten is gelaagdheid een ander belangrijk element van de nieuwe wet. Het aantal zorgmedewerkers en het type zorg bepalen of instellingen een cliëntenraad moeten aanstellen. Voor ambulante zorg geldt

0
364

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.