Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonnehuisgroep Noord sluit vier verzorgingshuizen

Mark van Dorresteijn
Door toegenomen leegstand sluit Zonnehuisgroep Noord in 2016 vier verzorgingshuizen. De organisatie wijt het aan het overheidsbeleid waardoor mensen langer thuis wonen.
Vincent Maas
Vincent Maas - Foto: Zonnehuisgroep Noord

Interim-bestuurder Vincent Maas: ‘Als gevolg van het overheidsbeleid en de nieuwe wet- en regelgeving blijven meer ouderen langer thuis wonen. Wij werken bovendien in een krimpregio. De leegstand groeit; in augustus hadden we in onze verzorgingshuizen totaal ruim 16 procent leegstand ten opzichte van 9 procent in januari van dit jaar.’

Vier huizen

De huizen die in 2016 sluiten zijn Zonnehuis Luingaborg in Bierum, Zonnehuis Menterne in Wagenborgen, Zonnehuis Olde Heem in Kloosterburen en Zonnehuis Olderloug in Slochteren. Van de vier locaties sluiten Zonnehuis Luingaborg en Menterne naar verwachting per 30 juni 2016 en Olderloug en Olde Heem per 31 december 2016. De keuze voor deze vier is gebaseerd op onder meer de leegstand en verwachte leegstand, de technische veroudering en de ligging van de gebouwen. ‘We streven naar een goede spreiding van Zonnehuizen in de provincie Groningen.’ Zonnehuisgroep Noord heeft in de provincie Groningen in totaal 821 verzorgingshuis-plaatsen. Daarvan staan er momenteel 138 leeg.

Grote impact

Maas benadrukt dat de leegstand een gevolg is van de afname van de ‘lichte zorg’, die voorheen in verzorgingshuizen werd geboden, maar met de nieuwe regelgeving bij mensen thuis wordt ingezet. Hij erkent dat de sluiting grote impact heeft op cliënten, hun familie, medewerkers en vrijwilligers. De medewerkers en vrijwilligers, ‘die zich elke dag met hart en ziel inzetten’, krijgen begeleiding naar een andere baan binnen of buiten Zonnehuisgroep Noord. De reorganisatie die al enige tijd gaande is, moet ervoor zorgen dat Zonnehuisgroep Noord weer een financieel gezonde organisatie wordt, die voorbereid is op de toekomst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.