Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg bij De Gelderhorst weer in orde

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bij doveninstelling De Gelderhorst is de rust weergekeerd. Het bestuur en toezicht zijn weer op orde en ook de zorg voldoet aan de eisen.
Gelderhorst.foto Gelderhorst.JPG

Dat schrijft de IGZ in de brief aan de instelling.

Bestuurscrisis
De IGZ stelde woon-zorginstelling De Gelderhorst in Ede begin juli onder verscherpt toezicht omdat er een bestuurscrisis was ontstaan. Bestuurder Jan Tempelaar en voorzitter raad van toezicht Jan Willem Buyser praatten niet meer met elkaar. De raad van toezicht had een ernstig verschil van mening met de bestuurder over de nieuwbouwplannen. Volgens de raad was de financiële onderbouwing dramatisch en zou de instelling er binnen tien jaar door failliet gaan. De bestuurder, gesteund door cliëntenraad en de ondernemingsraad stonden lijnrecht tegenover de raad van toezicht en voelden zich bovendien buitengesloten. Volgens Tempelaar hield de raad van toezicht zich niet aan de governancecode.

Ondernemingskamer
De raad van toezicht spande een rechtszaak aan bij de Ondernemingskamer en verzocht de rechter om onmiddellijk een tweede bestuurder aan te stellen en een onderzoek te laten doen. De rechter van de Ondernemingskamer schorste de voorzitter van de raad van toezicht voor de duur van het kort geding,benoemde een vervanger en stelde een extra bestuurder aan met beslissingsbevoegdheid naast bestuurder Tempelaar. De inspectie had zorgen over mogelijke risico’s die de crisis kon opleveren voor het bieden van goede zorg en stelde de Gelderhorst onder verscherpt toezicht.

Toezicht
Inmiddels heeft de inspectie vastgesteld dat er weer sprake is van goed bestuur. Interim-voorzitter Jacqueline Rijsdijk en interim-bestuurder Charlotte Insinger hebben de organisatie weer op orde gekregen en alle gremia zijn weer on speaking terms. De raad van toezicht wordt op korte termijn geheel vernieuwd. De oude raad kondigde aan gefaseerd af te zullen treden. Op 15 september is voorzitter Buijser teruggetreden. De wervingsprocedure voor een nieuwe bestuurder is bijna afgerond. En bestuurder Jan Tempelaar gaat begin 2017 met pensioen.

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.