Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorg denkt graag mee met Schippers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Edith Schippers nodigt het veld uit om mee te praten over bezuinigingen in het basispakket. Dat zei de minister zondag in het tv-programma Buitenhof. Zorgorganisaties zijn er blij mee, zorgverzekeraars zijn terughoudend.
Zorg denkt graag mee met Schippers
Foto: Foto: Roel Dijkstra

Patiënten- en artsenorganisaties juichen de oproep van Schippers toe.

NPCF

Directeur Wilna Wind van de NPCF vindt het tijd om de verspilling bij de wortel aan te pakken: ‘Steeds maar doorgaan met discussies over het basispakket zonder de bleeders aan te pakken is dweilen met de kraan open’. De NPCF wil om te beginnen de praktijkvariatie aanpakken. Er zit nu teveel verschil in behandelingen en aantallen operaties bij dezelfde aandoening, vindt Wind.

1,5 miljard bezuinigen

Schippers moet 1, 5 miljard bezuinigen op het basispakket. Dat pakket wordt steeds groter en er gaat nauwelijks iets uit. Dat is onhoudbaar, volgens Schippers. Het College Voor Zorgverzekeringen adviseert daar doorgaans over, maar, zo zegt Schippers: ‘Ieder advies van het CVZ kan rekenen op een flinke portie tegenwind.’ Zij wil nu het veld vragen om het komende half jaar met haar mee te denken en te adviseren wat zou er uit het pakket zou kunnen. Maar wel zodat de solidariteit behouden blijft. Als het antwoord er na een half jaar niet is, gaat het toch gebeuren, zegt Schippers. Dan zoekt zij via de politieke weg oplossingen.

Zorgverzekeraars Nederland

ZN is minder enthousiast. Tegen het anp zegt een woordvoerder het een interessante gedachte te vinden: ‘Maar de overheid moet wel zelf verantwoordelijk blijven voor het zorgpakket en dat niet ergens anders neerleggen’. Vorige week zei ZN-voorzitter André Rouvoet in Medisch Contact dat ook zorgverzekeraars de praktijkvariatie willen terugdringen. Zorgverzekeraars stellen daar naar zijn zeggen hun inkoopbeleid steeds meer op af: ‘Kostenbeheersing bereik je niet door snoeien in het basispakket, en ook niet door eigen betalingen, maar door onnodige zorg en overbehandeling te voorkomen. Dat die bestaan, valt niet te ontkennen.

3 REACTIES

 1. ‘Zeggen jullie het maar’ , kraakt Eucalypta de Heks, terwijl zij de schatten van het bos achter haar rug verborgen houdt.
  ‘Waarop moeten wij bezuinigen? ‘
  Geen van de bewoners lijkt het benul te hebben dat datgene wat Eucalypta achter haar rug verborgen houdt, ruim genoeg is voor niet alleen het hele Boskabouterbos, maar voor alle Kabouterbossen ter wereld!
  De bewoners gaan daarentegen koortsachtig op zoek naar bezuinigingsmaatregelen.
  ‘Eucalypta zal het wel weten’ , zo wordt gedacht. ‘Zij bestuurt het bos immers ‘ .
  Ik zeg:
  Eucalypta: geef die schatten terug aan de bewoners van het bos. En wel zo snel mogelijk. Ze zijn niet uw eigendom.
  Trek uw onethische, onfatsoenlijke en asociale opdracht in; geef de schatten terug, en zie hoe uw schatten niet alleen de bewoners van het kabouterbos ruimschoots kunnen helpen, maar ook de bewoners van kabouterbossen wereldwijd.

 2. Lees alle reacties
 3. Over incompetentie gesproken. Doen jullie het maar, zegt Schippers. Dat deden ze/jullie toch al jaren. Ze doktert een goed plan uit en dat legt ze op voor uitvoering. Als ze die macht niet heeft, wat zit ze dan daar te doen; kan ze beter partijblaadjes gaan rondbrengen.

 4. Meedenken prima, maar dat is niet hetzelfde als bijvoorbaat al akkoord gaan met de gemaakte beleidskeuzes en alleen meedenken met de uitvoering daarvan. De NPCF spreekt misschien namens de patienten in ziekenhuizen etc. (cure) maar niet namens de mensen in de langdurige zorg met bijvoorbeeld een verstandelijke handicap.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.