Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg nog niet klaar voor transitie

Mark van Dorresteijn
De voorbereidingen van zorginstellingen op wijzigingen in het zorgstelsel stagneren. Veel instellingen missen beleid om in te spelen op de komende veranderingen. Dat concluderen onderzoekers van BDO Accountants en Adviseurs die 248 zorginstellingen hierover enquêteerden.
Zorg nog niet klaar voor transitie
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Veertig procent van de instellingen geeft aan niet klaar te zijn voor de transities die onderdeel zijn van de toenemende gereguleerde marktwerking in hun sector. Deze transitie is vooral voor de grotere, complexere instellingen zo ingrijpend dat ze moeite hebben om de interne organisatie op orde te krijgen en voldoende focus naar buiten te krijgen of te houden.

Stagnatie

BDO spreekt van een stagnatie van de voorbereidingen omdat er sinds 2013 een nagenoeg gelijk percentage zorginstellingen (40 procent in 2013 en 41 procent in 2014) aangeeft nog niet klaar te zijn voor de transitie. Dit jaar springen het relatiebeheer en de externe profilering eruit als grootste struikelblokken. Mike Tagage, partner bij BDO en verbonden aan de BDO Branchegroep Zorg: ‘Meer dan ooit moeten de instellingen zich extern profileren en de waar te koop aanbieden. Want zonder externe profilering geen ‘marktwerking’. Voor velen is dit geen gemakkelijke opgave.’

Totaal andere marktbenadering

Chris van den Haak, partner bij BDO en  voorzitter van de BDO Branchegroep Zorg: ‘Zorginstellingen hadden voor de bekostiging van hun activiteiten tot op heden met hooguit een paar belanghebbenden te maken. Dit is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Sommige instellingen krijgen te maken met een vertienvoudiging van het aantal contractpartners. Dit vergt een totaal andere marktbenadering en daar moet je beleid voor maken. Uit ons onderzoek blijkt dat het hier bij veel instellingen nog aan schort.’

Onderschatten impact transities

BDO voert nu voor het derde jaar gericht onderzoek uit naar de voortschrijdende marktwerking en de transitievoorbereidingen door de instellingen zelf. Tagage: ‘Wat ons wel zorgen baart, is dat de instellingen juist over een aantal met name lastige thema’s zoals IT en informatievoorziening heel positief zijn. Het gevaar van onderschatting van de impact van de transities is hier aanwezig. Uit gesprekken in de sector blijkt namelijk dat er nog grote aanpassingen in IT systemen noodzakelijk zijn.’

Vijf risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor zorginstellingen zijn volgens BDO:

•    een toenemend aantal stakeholders met tegengestelde belangen;

•    de complexe product/marktcombinaties en de daaruit vloeiende portfoliokeuzes;

•    het aanpassingsvermogen van instellingen, waaronder van mensen en informatiesystemen;

•    het handhaven of verbeteren van de kwaliteit van de geleverde zorg in relatie tot de toegenomen druk op de budgetten;

•    de toegenomen vastgoed- en financieringsrisico’s.

 

1 REACTIE

  1. Profileren kan alleen wanneer er een alternatief businessmodel is uitgevonden. Bestuur zal eerst zeker willen weten of, en zo ja hoe het in staat is ”de rotonde van de transitie” in te zetten en verlaten. Lastige in deze herordening is dat de spelregels nog niet geheel inzichtelijk zijn. Toch zijn er organisaties die er in slagen om het initiatief naar zich toe te trekken en het roer omgooien. Zij profileren zich echter onvoldoende, en ook de media slaagt er kennelijk moeilijk in om ook successtory’s te vertellen, waardoor er een vertekend beeld van de werkelijkheid ontstaat.
    Dat komt omdat ook innovatieve organisaties het transitietraject nog niet hebben afgerond en nog met dezelfde onzekerheden moet dealen qua spelregels en termijnen (ontmanteling AWBZ, wonen en zorg scheiden, decentralisatie).
    Novire werkt bij uitstek met ondernemende, pro-actieve en/of innovatieve organisaties en stelt zich doel deze zomer/najaar verhalen en good practices te publiceren. Vandaag symposium dream big dreams. Allesomvattend denkmodel en instrumentarium is gereed voor afname. Ook een handvat voor bedrijfsmatige herorientatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.