Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Zorg slaagt in terugdringen vrijheidsbeperking

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert tijdens bezoeken dat zorgaanbieders en zorgverleners zich aantoonbaar inspannen om fixatie met onrustband, afzonderen en separeren terug te dringen. Dat blijkt uit het rapport “Extra inspanning noodzakelijk voor terugdringen vrijheidsbeperking in langdurige zorg”.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorg slaagt in terugdringen vrijheidsbeperking

In het onderzoek (PDF) komt naar voren dat het afbouwen van vrijheidsbeperkingen goed mogelijk is. De getoetste vrijheidsbeperkingen waren in meer dan driekwart van de gevallen op een zorgvuldige manier afgebouwd. Iets minder dan een kwart was minder zorgvuldig en 5 procent onzorgvuldig. De cliënt of zijn vertegenwoordiger vond in 88 procent het alternatief beter dan de afgebouwde vrijheidsbeperking.

Succesfactoren

Zorgverleners konden veel succesfactoren aangeven voor het geslaagd en verantwoord afbouwen van een onrustband of het afzonderen. Het betrekken van de cliënt en zijn vertegenwoordiger, een multidisciplinaire aanpak en een goede analyse van het (probleem)gedrag van de cliënt werden vaak

0
49

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.