Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg speerpunt FNV

AMSTERDAM - De FNV lanceert de zorguitgaven als belangrijkste verkiezingsthema. Dat is belangrijker dan de financiering van de AOW of het begrotingsbeleid. Dit zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius in Het Financieele Dagblad.

Volgens Jongerius is vooral duidelijkheid nodig over de AWBZ, de volksverzekering tegen zware medische risico’s zoals thuiszorg en langdurige revalidaties. In Het Financieele Dagblad uit de FNV -voorzitter haar zorgen over de signalen over patiëntenstops vanwege geldgebrek in de thuiszorg: “Tegelijk vraagt minister Hoogervorst in elke toespraak aan de zaal of men wel weet hoeveel elke werknemer aan premie voor de AWBZ betaalt.”

Voor of tegen

Verder speelt de discussie bij de AWBZ of de kosten niet moeten worden overgeheveld naar de nieuwe zorgverzekering, met daarbij de verzekeraars in een regierol. PvdA -leider Wouter Bos heeft geopperd te experimenteren met pilotprojecten. Jongerius is beducht voor deze discussie. “Pilotprojecten? Getverdemme. Je bent voor of je bent tegen deze richting.”

Het mes er in

Jongerius vreest dat met de AWBZ hetzelfde gebeurt als met de vut en het prepensioen. In de verkiezingsprogramma’s werd daarvan geen punt gemaakt, maar na de verkiezingen ging opeens het mes in de aftrekbaarheid van de premies. In Het Financieele Dagblad zegt zij: “Laat de politieke partijen zich maar eens uitspreken over wat ze voor de zorg over hebben.”

Feiten

Momenteel bedraagt de AWBZ-premie 12,55%, alleen over de eerste twee belastingschijven. Een modale werknemer betaalt per jaar bijna euro 4000 aan premie, boven op zijn ziektekostenverzekering. (Het Financieele Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.