Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg thuis organiseren bespaart 1,5 miljard’

Redacteur Zorgvisie
Als handelingen die nu in het ziekenhuis worden verricht voortaan thuis gebeuren, wordt de zorg goedkoper en beter. Dat schrijven VNO-NCW, MKB-Nederland en ondernemersorganisaties in de zorg in hun zorgvisie, die ze vandaag aanbieden bij het ministerie.
wijkverpleging_SpringerFachmedien450.jpg

Door de zorg dichter bij huis te organiseren, verwachten de organisaties dat er ten minste 1,5 miljard euro kan worden bespaard. De ondernemersorganisaties vinden dat de zorg teveel gaat om aantallen behandelingen en kostenbeheersing, schrijft VNO-NCW. Dat terwijl volgens hen centraal zou moeten staan hoe de zorg het best kan worden georganiseerd voor de mensen die het nodig hebben. Daarbij moet meer gebruik worden gemaakt van e-health, vinden de organisaties. Als voorbeeld noemen ze hartcontroles, die met behulp van ict-middelen thuis kunnen plaatsvinden. Ook kunnen ziektes sneller worden gevonden en onderkend doormiddel van data-analyses over gezondheid, bewegen en voeding.

VNO-NCW en MKB-Nederland stellen daarnaast voor om een zogenoemd topteam in te richten, waarin experts en ondernemers samen nadenken over best practices die landelijk kunnen worden overgenomen. Daarnaast kan dit team zich richten op punten waar de regelgeving knelt, schrijft CNO-NCW. Dat is volgens de organisatie bijvoorbeeld bij aparte declaratietarieven voor online consulten.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.