Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg voor dementerenden is ver onder de maat’

De zorg voor dementerenden is ondermaats. Dat zegt Bère Miesen, lector psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool, in de ZorgVisie-nieuwsbrief die deze week verschijnt.

Oorzaak is het gebrek aan deskundigheid bij verzorgend personeel. Daardoor begrijpen verzorgenden het gedrag van dementerenden niet en kunnen ze de zorg niet afstemmen op wat patiënten nodig hebben, aldus Miesen, die tevens bedenker is van de inmiddels 140 Alzheimer Cafés.

Deskundigheid

Verzorgenden valt niets kwalijk te nemen, vindt Miesen. “Oorzaak is dat er in de zorgopleiding veel te weinig aandacht is voor dementie. Goede zorg begint bij deskundigheid. De overheid investeert daar niet in. We sturen Nederlandse troepen naar Irak en tegelijkertijd laten we 250.000 dementerenden in eigen land aan hun lot over.” Miesen pleit voor opleidingen speciaal voor dementie, zowel op hbo- als op mbo-niveau.

Een heldere kijk

Aanleiding voor het interview met Miesen, ook adviseur psychogeriatrie van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), is het verschijnen van het WZH-magazine ‘Een heldere kijk op dementie’ in een nieuw jasje. Het tijdschrift is bedoeld voor patiënten, familie en verzorgend personeel. Het verschijnt in een oplage van 5000 en wordt landelijk verspreid. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– Alzheimer brengt ook managers in verwarring

– Tien regels voor communicatie met Alzheimerpatiënten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.